Stockholmi terror: két gyanúsítottat kaptak el – egyikük a sofőr

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

A svéd hatóságok letartóztattak egy második gyanúsítottat is a pénteki stockholmi gázolásos merénylettel összefüggésben, amelyben legalább négy ember meghalt és 15-en megsebesültek - közölte az SVT állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva szombatra virradóra.


Az SVT úgy tudja, hogy az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában letartóztatott férfi kapcsolatban áll a másik gyanúsítottal, aki korábban került a hatóságok kezére.

A svéd rendőrség péntek este megerősítette, hogy a korábban a Stockholm északi Märsta nevű elővárosában elsőként letartóztatott férfinak megállapították a kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint az elsőként letartóztatott gyanúsított egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el. A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van. Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak.

A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

"A kérdéses személyt tettesként letartóztatásba helyezték (...) mint a teherautó sofőrjét" - mondta el a Reuters brit hírügynökség szerint Lars Bystrom rendőrségi szóvivő.

"Lehetnek mások is, akik kapcsolatba hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk" - tette hozzá a szóvivő, azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint letartóztattak egy másik gyanúsítottat is a pénteki merénylettel összefüggésben.

Az első férfit Stockholm Märsta nevű elővárosában vették őrizetbe pénteken, azzal hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő személyre, kezdetben azonban a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy nem ő vezette a teherautót.

A svéd főváros központjában péntek délután egy teherautó behajtott egy sétálóutcába, majd egy bevásárlóközpontnak ütközött. A tettes négy embert halálra gázolt, 15-öt pedig megsebesített. Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy "minden jel szerint" terrortámadást követtek el.

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint az elsőként letartóztatott gyanúsított egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki a támadást követően vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, és ott egy rendőrjárőr fogta el. Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak.

Stockholmban péntek délután egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és legalább négy embert halálra gázolt, sokakat megsebesített. Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy "minden jel szerint" terrortámadást követtek el.