Stockholm: a szolgálatok ismerték a terroristát

Fotó: TT News Agency / FREDRIK SANDBERG

-

A stockholmi teherautós merénylet miatt letartóztatott férfi személye feltűnt már a svéd biztonsági szolgálatok által gyűjtött információk között - közölte a svéd biztonsági rendőrség parancsnoka szombaton.


Hozzátette ugyanakkor, hogy marginális szereplőként tűnt fel a látókörükben.

Délután megtartott stockholmi sajtótájékoztatóján Anders Thornberg parancsnok megerősítette, hogy a stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett 39 éves, Üzbegisztánból származó férfit gyanúsítják azzal, hogy ő vezette a négy embert halálra gázoló teherautót.

„Semmi sem utal arra, hogy nem a megfelelő ember lenne a kezünk között" - mondta a sajtótájékoztatón Dan Eliasson svéd rendőrfőnök, aki szerint nem zárható ki, hogy mások is érintettek az ügyben.

Eliasson arról is beszélt, hogy a teherautó vezetőülésén olyan "szerkezetet találtak, melynek nem kellett volna ott lennie". Azt egyelőre a hatóság nem erősítette meg, hogy pokolgép volt-e. Eliasson úgy fogalmazott, hogy lehetett pokolgép, valamilyen gyújtószerkezet vagy más is; ennek feltárása a bűnügyi szakértők dolga.

A rendőrség továbbra is abból indul ki, hogy a négy ember halálát okozó támadás terrorcselekmény volt.

"Jelenleg sok minden utal arra, hogy ez a helyzet" - mondta el Hans Ihrmann ügyész, aki arról is beszámolt, hogy a gyanúsított egyelőre nem beszél, nem tett vallomást. Ihrman tudatta: a hatóságok átvizsgálják a férfi mobiltelefonját és fiókjait a közösségi médiában, olyan bizonyítékok után kutatva, amelyek a pénteki támadáshoz köthetik a feltételezett elkövetőt. Egyelőre a hatóságok arról sem nyilatkoztak, hogy az üzbég gyanúsított jogszerűen tartózkodott-e Svédországban.

A támadás 15 sérültje közül tízen továbbra is kórházban vannak, közülük négy ember állapota súlyos - árulta el szombaton a svéd egészségügyi hatóság.

Svédországban félárbocra engedték a nemzeti lobogót. Szombaton a merénylet helyszínére látogatott a svéd trónörökös, Viktória hercegnő, aki könnyeit törölgetve helyezett el virágot annál az üzletnél, amelybe a gyalogosokat letaroló teherautó végül becsapódott.

„Meg kell mutatnunk, hogy erősek vagyunk. Szembe kell szállnunk ezzel" - hangoztatta újságírók előtt a hercegnő.

Járt a helyszínen Stefan Löfven miniszterelnök is, aki a helyiekkel is szóba elegyedett a Drottninggatan nevű sétálóutcán, ahol a kamion mintegy 500 méteren át száguldott, mielőtt egy egyik népszerű üzlet előtt sétáló emberek közé csapódott. Löfven szerint a terroristák célja, hogy aláássák a demokráciába vetett hitet.

„De ezt a célt Svédországban sosem fogják elérni" - húzta alá a svéd kormányfő a támadás helyszínén.

„Át kell vészelnünk ezt. Az élet nem állhat meg. Mi itt, Svédországban nyílt társadalomban akarunk élni" - hangoztatta Stefan Löfven, aki azt is tudatta, hogy vasárnap megemlékezést tartanak, és egy perc néma csenddel tiszteleg majd az ország az áldozatok előtt.

A svéd kormány nem változtatja meg menekültpolitikáját a stockholmi terrorcselekmény miatt - közölte Margot Wallström külügyminiszter. "Folytatjuk migrációs politikánkat, és továbbra is tiszteletben tartjuk a menedékjogot. Ez a terrorcselekmény nem rettent meg minket" - mondta a tárcavezető az Aftonbladet című lapnak nyilatkozva.

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a stockholmi gázolásos merénylet elkövetőjeként. Tavaly Nizzában és Berlinben, nemrég pedig Londonban hajtottak végre terroristák hasonló gázolásos támadást.