Stimmel a kód, egy Boeing 777-es roncsára bukkantak Réunion szigetén

Fotó: AFP / YANNICK PITOU

-

Ez is erősíti azt a korábbi feltételezést, hogy a Malaysia Airlines tavaly márciusban eltűnt gépének egy részét találták meg az indiai-óceáni szigeten.


Az indiai-óceáni Réunion szigetén talált repülőgéproncs-darabon lévő kódszám megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy az egy Boeing 777-es repülőgépről való, vagyis ugyanolyan típusú gépről, mint amilyen tavaly márciusban tűnt el a térségben – közölte a malajziai helyettes közlekedési miniszter.

Abdul Aziz Kaprawi szerint erről az eltűnt gépet üzemeltető Malaysia Airlines légitársaság értesítette őt. Kaprawi úgy fogalmazott, hogy „közel van” az MH370-es járat rejtélyének tisztázása.

A két méter hosszú, szárnyalkatrészre emlékeztető roncsdarabot, amelyen a „657 BB” számsor – az alkatrész kódszámának egy része – olvasható, a tengerpart tisztításán dolgozó munkások találták meg Saint-André de La Réunionnál. Tele volt rátapadt kagylókkal, és ebből arra lehet következtetni, hogy sokáig volt a vízben. Nem kizárt, hogy a tavaly márciusban eltűnt MH370-es járat egyik darabjára bukkantak, de ennek a megerősítésére még várni kell.

A roncsdarabot pénteken a délnyugat-franciaországi Toulouse-ba viszik, ahol a francia védelmi minisztériummal kapcsolatban álló egyik laboratóriumban megvizsgálják. Jövő hétre várhatóak a szakértői vizsgálat eredményei – közölték francia források.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es típusú gépének eltűnése a polgári légi közlekedés történetének egyik legnagyobb talánya. A gép Kuala Lumpurból Pekingbe tartott 239 emberrel a fedélzetén, amikor 2014. március 8-án, egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta a gépnek semmi nyomát nem találták, az Ausztráliától nyugatra, az Indiai-óceánon hónapokon át folytatott intenzív kutatások ellenére sem.