Stephen Hawking: önmagát fogja kiirtani az emberiség

-

Stephen Hawking szerint a tudomány és a technika fejlődése rossz rossz irányba fordíthatja a dolgokat. A világhírű fizikus erről a BBC új előadássorozatában beszélt. Az egzisztenciális veszélyek közé sorolta egy atomháború lehetőségét, a Föld felmelegedését és a géntechnika által létrehozott vírusokat is.


Stephen Hawking a fekete lyukak kutatásáról beszélt a BBC új előadássorozatában , utána pedig a közönség kérdéseire is válaszolt. A tudós szerint szinte biztos, hogy ezer-tízezer éven belül katasztrófa következik be a Föld életében. Az emberiség azonban túlélheti ezt, ha addigra létre tud hozni kolóniákat a világűrben, más bolygókon. "Mivel azonban a következő száz évben várhatóan nem jutunk el erre a szintre, a Föld lakóinak nagyon elővigyázatosnak kell lenniük" - fejtette ki Hawking.

A fizikus korábban arról is beszélt, hogy a mesterséges intelligencia is előidézheti az emberi faj kihalását, de azt is hozzátette, hogy meg lehet találni a módot a folyamatok ellenőrzés alatt tartására. A fiatal kutatóknak szerinte szem előtt kell tartaniuk, hogy a tudományos és technológiai fejlődés megváltoztatja a világot és fontos, hogy ezt a nagyközönséggel is megértessék.

A kétrészes előadás első részét január 26-án, a másodikat február 2-án sugározza majd a BBC 4 rádió, a BBC világrádiója és annak internetes felülete.