Steinmeier: Kerítés helyett határőröket a határra

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter arról beszélt, hogy európai szintre kellene emelni a menekültpolitikát és felszólította Szaúd-Arábiát, valamint a Perzsa-öböl menti arab országokat, hogy fogadjanak be több szíriai menekültet.


A Szaúd-Arábiában tárgyaló német külügyminiszter Szalmán királlyal tartott találkozója után kijelentette, „magától értetődő, hogy a menekültek befogadásánál szükségünk van az Öböl-országokra". Németország azt is szeretné, ha a térség kivenné részét a menekültek humanitárius ellátásából is - tette hozzá.

Szaúd-Arábiát és más térségbeli államokat is bírálatok érnek amiatt, hogy csak kevés menekültet engednek be.


A német CDU/CSU kormánypártok egyes köreiből érkező, Európa külső határaira építendő kerítésre vonatkozó javaslatokról szólva Steinmeier azt mondta, hogy „ez olyan elgondolás, amely a gyakorlatban nem alkalmazható, és nem áll összhangban a frakcióvezetés és a kormány elképzeléseivel".

A német külügyminiszter szerint európai szintre kellene emelni a menekültpolitikát, amihez az is hozzátartozik, hogy nagyobb határvédelmi személyzetre lenne szükség a külső határokon. "Ez szükségtelenné teszi a kerítést" - tette hozzá.