Startupperek Semmelweis nyomdokain

-

2011-et írunk. Adott egy ötfős magyar csapat és egy innovatív, az egészségügyben áttörést hozó ötlet. Öt év elteltével a csapat már húsz főt számlál, a megoldás pedig számos nemzetközi sikert ért el, és már tizenhét országban használják. A HandInScan vállalkozás gyors menetelése példaértékű a magyar startupok körében.


Haidegger Tamás és négy mérnöktársa – Nagy Melinda, Róna Péter, Lehotsky Ákos és Szilágyi László – hat évvel ezelőtt vágtak bele ötletük megvalósításába, hogy Semmelweis Ignác nyomdokain haladva megalkossanak egy olyan kézfertőtlenítő eszközt, mely a fejlett és a fejlődő világ egyik legnagyobb egészségügyi problémájára, a kórházi fertőzések megelőzésére és csökkentésére nyújt hatékony megoldást.

„Az alapproblémát Ákos vetetette fel” – idézi fel a kezdeteket Haidegger Tamás, a vállalkozás egyik alapítója. „Infekciókontrollos szakemberként dolgozott a kórházakban, és munkája során azt tapasztalta, hogy ugyan a kórházi dolgozók legtöbbször elvégzik a kézfertőtlenítést, azonban nem garantálható, hogy megfelelően, elég precízen teszik azt. Elkezdtünk utánajárni a kérdéskörnek, és azt láttuk, hogy a probléma valós, ugyanis még a nyugati országokban is öt-tíz százalékos eséllyel kapnak el a betegek különböző fertőzéseket kórházi benntartózkodásuk során, ráadásul az intézményekben leginkább kézen keresztül történik a kórokozók átadása.

Amikor a prototípus megszületett, a következő lépés a befektetők felkutatása volt, hiszen a továbblépéshez, a megoldás továbbfejlesztéséhez ekkor már elengedhetetlen volt az anyagi támogatás. Ekkor az eszköz még csak fényképet készített az UV fénnyel megvilágított kezekről, nem volt mögötte a teljes szoftveres támogatás.

„Tisztában voltunk vele, ahhoz, hogy komolyan vegyenek bennünket és az ötletünket, pontos eredményekkel, kiértékelésekkel, kutatásokkal és tanulmányokkal alátámasztott üzleti tervet kell letennünk a potenciális tőkebefektetők elé. Tudtuk, hogy nincs versenytársunk, ugyanis egyik piaci cég sem foglalkozik a kézfertőtlenítés hatékonyságának ellenőrzésével. Két év kitartó munka és keresés, tárgyalás után a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. anyagi hozzájárulásával elkezdhettük a már piacképes szkenner kifejlesztését” – emlékszik vissza Tamás.


Haidegger Tamás, CEO

Haidegger Tamás a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett villamosmérnökként, majd egészségügyi mérnökként a szabályozástechnika és sebészeti robotika szakértőjévé vált. Amerikai és osztrák ösztöndíjakkal a háta mögött jelenleg docensként az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ igazgatóhelyettese. 2015 februárjában az Óbudai Egyetemen elért robotikai pályafutásáért, valamint a HandInScan projektért Gábor Dénes-díjjal is kitüntették.


„Nincs könnyű dolga a startupoknak, miközben ugyanis rengeteg új és jó ötlet van, nehéz felmérni és validálni a piaci igényeket. Pedig a sikerhez a legfontosabb éppen az, hogy valódi piaci igényt tudjon felmutatni egy csapat. Egy kockázatitőke-befektető akkor érdekelt egy korai fázisban lévő megoldás támogatásában, ha abból rövid távon globális termék készíthető. A HandInScan esetében is ez volt az első komoly kihívás” – teszi hozzá a szakember.

A DBH támogatásával a magyar start-up validálni tudta a termék prototípusát, valamint az első piaci visszajelzések alapján kifejlesztették a piacképes terméket és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat.


Azonnal és egyértelműen kimutatja a kórházi dolgozók kezének higiénés állapotát

A Red Dot dizájndíjjal is kitüntetett Semmelweis Scanner névre keresztelt újgenerációs találmány képes arra, hogy azonnal és egyértelműen kimutassa a kórházi dolgozók kezének higiénés állapotát. Ehhez egy speciális, UV jelölőfestéket tartalmazó fertőtlenítőszert kell a kéz felületén eloszlatni a WHO 6 lépéses kézmosási technikájával, így az eszköz UV-A fény használatával azonnal megmutatja, hogy a nagy hatásfokú fertőtlenítőszerből hova jutott és hova nem.

Az objektivitást a rendszer a kép számítógépes kiértékelésével és feldolgozásával biztosítja, így az adat olyan digitális információvá válik, melyet az adott intézmény eltárolhat, a menedzsment pedig statisztikailag kiértékelhet. A kórházi dolgozók a szkennert egyéni azonosító kártyával tudják elindítani, ez pedig lehetővé teszi, hogy akár szúrópróba-, akár kampányszerűen ellenőrizhető legyen a munkatársak kézhigiéniája.A kórházi infekciókontroll kiemelten fontos területe a kézhigiéné, a helyes kézfertőtlenítési gyakorlattal ugyanis a kórházi fertőzések legalább 30 százaléka megelőzhető, és a multi-rezisztens kórokozók általi megbetegedések is visszaszoríthatóak.

Az eszköz egy minden platformon támogatott, komplett monitorozó eszköz, melynek beépített wifi- és 3G-egysége garantálja az internethez való kapcsolódást, majd a hálózatra csatlakozást követően a rendszer feltölti a képeket és az összes adatot a felhőbe, így a menedzsment bármikor, bárhol, bármilyen okos eszközről elérheti és elemezheti a jelentéseket.A továbbfejlesztett, második generációs szkenner kisebb, ergonomikusabb, jóval gyorsabban és rutinszerűbben tudja a kiértékeléseket megvalósítani, ezzel még megbízhatóbban teszi lehetővé az intézményekben a folyamatos ellenőrzést.

A megoldás az egészségvédelem több területén és hatékonyan bevethető. Az egyik legfontosabb az orvosok és nővérek kézfertőtlenítésének ellenőrzése, azonban a látogatók és a betegek, illetve az egyetemi hallgatók és a kórházi személyzet oktatására, valamint laboratóriumi környezetben is eredményesen alkalmazható. Mivel a Semmelweis Scannert úgy alakították ki, hogy használata minél egyszerűbb legyen, ezért a dolgozók és látogatók is nagyon hamar elsajátíthatják a használatát. A csapat kutatásai kimutatták, hogy a készülék rendszeres alkalmazása valóban segít a helyes kézhigiénés viselkedés kialakításában és fenntartásában.


Több mint 17 ezer kórházi dolgozó tesztelte Európában és Ázsiában

Az első generációs eszközt több mint 17 ezer kórházi dolgozó tesztelte Európában és Ázsiában, és a tudományos alapokra helyezett értékkommunikáció meghozta a gyümölcsét. 2015-ben a vállalkozás a JEREMIE program keretein belül működő Perion KTA révén újabb támogatást, mintegy 411 millió forintot kapott a szkenner fejlesztésére és világpiaci bevezetésére, valamint újabb technológiák és eszközök fejlesztésére. Az elmúlt két év munkája a mostani, elegáns megjelenésű eszköz, mellyel a nyugat-európai és a globális piac a cél. Ma már a Semmelweis Scannert tizenhét országban használják, és a csapat szeretné még ebben az évben elérni a huszonötöt.

A többéves kutatás, fejlesztés és munka meghozta az eredményt, és a siker nem maradt el. Mára már három kontinens (Európa, Ázsia, Észak-Amerika) több mint 30 országában folynak tárgyalások a szkenner felhasználásáról. Ezen felül a cég számos kutatás-fejlesztési együttműködési megállapodást is kötött több vezető kórházzal – Magyarország mellett az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Svájcban és Szingapúrban is. "A legfőbb cél egyértelműen az, hogy kimutassuk a technológia szerepét a kézhigiénés viselkedésváltozásban, valamint bebizonyítsuk a javított kézhigiénés teljesítmény és a kórházi fertőzések csökkenése közötti közvetlen összefüggést" – magyarázza Haidegger Tamás.


HandInScan konzilium


Magyarországon a megoldás iránti érdeklődés egyelőre jóval szerényebb a nemzetközihez képest, a bevétel mintegy 90 százaléka külföldről származik. Persze itthon is vannak pozitív kivételek, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában például több berendezést használnak aktívan. Ugyanakkor a statisztikák hazánkban is aggasztóak. A magyar kórházakban 5 százalékos a hivatalos fertőzési arány, az észlelt fertőzések költségei pedig 2008-2015 között lényegében megduplázódtak, és 3 milliárd forintra emelkedtek.

A HandInScan sikerét az is jól mutatja, hogy a tavalyi 33 millió forintos exportbevételt 2016 első felében már sikerült megduplázni, és az év második felére is pozitívak a kilátások. A csapatnak ezért át is kellett állnia a sorozatgyártásra, ami jelentős lépés egy vállalkozás életében. Végleg maguk mögött kellett hagyniuk a kutató-fejlesztői mentalitást, és kialakítani egy, a globális cégekre jellemző struktúrát és folyamatkezelést.

Ahogy a magyar csapat példája is mutatja, startup vállalkozásként nem könnyű itthon érvényesülni, a jó ötlet mellett kitartó munka, egy kiváló csapat és szerencse is kell hozzá. A HandInScan sikere abban keresendő, hogy egy olyan globális problémára kívánja felhívni a figyelmet, amelyen életek múlhatnak, és egyben megoldást is nyújt rá.


Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác (1818-1865) talán a legismertebb magyar orvos. Nevéhez fűződik a gyermekágyi láz kórtanának felderítése és az általa kidolgozott prevenció, amelynek során egy konkrét betegség okainak felderítésén túlmenően a fertőzéssel és annak megakadályozásával kapcsolatban olyan elveket fogalmazott meg, amelyek jelentőségét csak évtizedek múltán ismerték fel. Semmelweis ezzel a felfedezésével a modern nyugati medicina fejlődésének egyik kulcsfigurája lett.