Startupokkal a turizmus fellendítéséért

Fotó: Ed Gregory

-

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és az IBM olyan együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja, hogy segítse az idegenforgalmi iparág innovációját és versenyképességét előmozdító startupok piacra lépését – jelentette be Bienerth Gusztáv turisztikai kormánybiztos a turizmus világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.


A kormánybiztos beszédében úgy fogalmazott: a változó világban nagy szerepe van az olyan innovatív vállalkozásoknak, amelyek az utazókat újszerű digitális megoldásokkal szolgálják ki.

Hangsúlyozta, hogy az idegenforgalom sikerágazat Magyarországon, évek óta kétszámjegyű növekedést mutat, regionális összehasonlításban azonban még mindig el van maradva Prága vagy Bécs teljesítményétől. Az ország és a főváros ennél lényegesen többre képes. Ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió turisztikai központja, sokat kell tenni, együttműködésben és innovációban egyaránt.

E gondolat jegyében kötött együttműködési megállapodást a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és az IBM is. A partnerséggel az iparág innovációját és versenyképességét előmozdító startupok piacra lépését szándékoznak segíteni. Bienerth Gusztáv az együttműködéssel kapcsolatban rámutatott: ahhoz, hogy a magyar turizmus versenyképes lehessen, fel kell vértezni a 21. századnak megfelelő technológiai megoldásokkal, ezért kerestek partnerséget az IBM információtechnológiai óriással.

Pongrácz Ferenc, az IBM délkelet-európai üzletfejlesztési igazgatója hangsúlyozta, hogy az IBM 23 éve minden évben a legtöbb szabadalmat bejegyző cég. Mint mondta, a mostani együttműködés fontos eleme, hogy a Magyarországon kifejlesztett alkalmazások globálisan is elérhetők legyenek.

A sajtóeseményen azokat az IBM által felkarolt startupokat ismertették meg a közönséggel, amelyek a turizmusban alkalmazható szoftvereket fejlesztettek ki, valamint bemutatták a #helloHungary elnevezésű installációt, amely a turistákat újszerű, multifunkcionális tájékozódási és élménymegosztó pontként fogja szolgálni az Erzsébet téren.