Startupkeltetők - avagy mit nyújthat egy akcelerátor

Fotó: Eric Bailey

-

Az induló vállalkozások sokat profitálhatnak az akcelerátori programokból, a gesztenyét azonban már nekik kell kikaparniuk.


Világszerte egyre több akcelerátor program indul, köszönhetően a startupok folyamatosan növekvő számának. Ezek között ma már sok olyan programot is találni, amely már nem csak a Szilícium-völgyre és a tech cégekre koncentrál, hanem egy adott iparágra specializálódik. Így például vannak olyan inkubátorok, amelyek kifejezetten a divattal, a gasztronómiával vagy épp a társadalomra pozitív hatást gyakorló megoldásokkal foglalkozó startupokra fókuszálnak– írja az Entepreneur.com.

Az akcelerátor programok egyik legvonzóbb tulajdonsága a kezdő vállalkozások számára, hogy mentori támogatást nyújtanak, valamint segítenek nekik abban, hogy találkozhassanak és bemutatkozhassanak a potenciális befektetők előtt, sőt nem egy közülük magvető tőkével is beszáll a fejlesztésbe. Azt azonban nem árt tudni, hogy ez sok esetben még nem messze nem elég a sikerhez. Ahhoz, hogy egy startupper pozitív tapasztalatokkal és élményekkel, elégedetten léphessen tovább egy program végeztével, érdemes már az elején tisztázni, mit vár el és mi az amit ténylegesen nyújtani tud számára egy akcelerátor.

Sok startupnak ezek a programok adnak lehetőséget koncepciójuk, üzleti tervük finomításához, vagy épp ugródeszkaként szolgálnak az üzleti életben. Ebben nagy segítség számukra az a tudás, tapasztalat és szakértelem, amit a mentorok képviselnek. „A vállalkozásunk minden területén volt egy olyan mentor, akinek a segítségével gyorsan megszerezhettük azokat az elengedhetetlen ismereteket, melyeknek az elsajátítása nélkülük sokkal hosszabb időt vett volna igénybe. Ha például arra volt szükségünk, hogy többet tudjunk meg a keresőoptimalizálásról, mindig volt egy olyan szakértő, aki elképesztő tudással rendelkezett erről a témáról” – beszélt az élményeiről az Entepreneur.com magazinnak Robert Leshner, a San Francisco-i székhelyű, internetes biztonsági szolgáltatásokra specializálódott SafeShepherd cég társalapítója. Csapatával – ötszáz másik startuppal egyetemben – 2011 októberében csatlakoztak a kaliforniai Mountain View akcelerátor programhoz.

A startuppereknek azonban nem árt tisztában lenniük azzal, hogy amellett, hogy az akcelerátoroktól megkapják a szükséges támogatást, önálló gondolkodásra és szorgalomra is szükségük lesz. Az egyik gyakori tévhit ugyanis az akcelerátori programokkal kapcsolatban, hogy a tanácsadók minden, a sikerhez szükséges választ megadnak a cégek számára. Az igazság az, hogy az akcelerátorok hozzáférést biztosítanak ugyan a megfelelő adatokhoz és információkhoz, de azok feldolgozása és hasznosítása már a csapatokra vár. Végső soron ez a nyitottság és alázat a programok sikerének a kulcsa. Ahhoz, hogy egy vállalkozó az akcelerátor program összes előnyét kiélvezhesse, a legokosabb dolog, amit tehet, hogy az ajtón kívül hagyja az egóját.