Startupbarát törvénnyel erősít Szlovákia

Fotó: AFP / SAMUEL KUBANI

-

Átment a szlovák parlamenten az a törvénymódosítás, amely kedvezőbb helyzetbe hozza a startupokat és a kockázati tőkebefektetőket, növelve az együttműködési lehetőségeiket.


Az új szabályozás szerint az egyszerű részvénytársaság minimális jegyzett tőkéjének legalább 1 eurónak kell lennie, a legkisebb névleges részesedésnek pedig 1 euro centnek. A szlovák jog ezzel a módosítással kivételes szabadságot ad a vállalkozások részére, és rugalmas kapcsolatok, társasági formák kialakítását teszi lehetővé a részvényesek és az alapító tagok között. Ennek megfelelően engedélyezi többek között az egyszemélyes igazgatóságot, míg a felügyelő bizottság létrehozása is mindössze opcionális lehetőség.

„A cégek a különböző részvényosztályozásokhoz különböző jogokat társíthatnak, az egyes részvényesek szerepvállalásától függően. A befektetési szerződésekben meghatározott együttértékesítési kötelezettségvállalásra („drag-along right”) és együttértékesítési jogra („tag-along right”) vonatkozó megállapodások mindkét fél részéről hatósági vagy bírósági eljárás nélkül is érvényesíthetőek. Az új törvény ezzel elősegíti az alapítók és a befektetők közötti vitás kérdések mihamarabbi, hatékony lezárását” – kommentált Ódor Dániel, a jogszabály létrehozásában résztvevő Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

A részvényesek listáját és átruházását elektronikus regisztrációhoz kötötték, melyet egy központi rendszeren keresztül online is el lehet érni. Az egyes befektetéseket és pénzügyi tranzakciókat pedig egy központi elektronikus biztonsági letétkezelő bevonásával tehetik mindkét fél által ellenőrizhetővé.

A módosított törvény a jövő év elején, 2017. január 1-én lép hatályba.