Startup dobogósaink, akikre büszkék lehetünk

-

Budapest tökéletes rajthely a különféle iparágak induló vállalkozásainak. Számos sikertörténet indult innen útnak, melyek még sikeres exit után is tovább erősítik a magyar startup ökoszisztémát.


Az idei első és második negyedévben összesen 63 vállalkozás kapott mintegy 11,7 milliárd forint összértékben kockázati tőkéből az alapkezelők befektetéseiből Magyarországon. A befektetett tőke döntő része, körülbelül 80%-a startup fázisban lévő vállalkozásokhoz került. Ez nagyban köszönhető azoknak a magyar startupoknak is, melyek sikertörténetté érve a mai napig ösztönzőleg hatnak a befektetésekre.

LogMeIn - a távoli elérés úttörője

A hazai startup ranglista élén már jó ideje egy elmozdíthatatlan triumvirátus áll. A dobogó harmadik helyén a magyar alapítású, de amerikai székhelyű LogMeInt találjuk. A cég szoftvere segítségével egyszerűen beléphetünk távoli számítógépekre egy önálló alkalmazással, vagy pedig a webes portálon keresztül. A cég két vezetője, Michael Simon és Anka Márton az Uproarnál dolgoztak együtt egy internetes játékoldalon, amit később a Vivendi Universal vásárolt meg. Az itt elvégzett munka révén sikerült a RemotelyAnywhere alkalmazást, ami a LogMeIn alapjait teremtette meg. A magyar startup olyannyira sikeres lett, hogy nemrégiben a Citrix nevű szoftvercégből kiváló GoTo üzletágat is bekebelezte, ezáltal pedig saját magánál nagyobb versenytársát vásárolta meg.

Ustream - az internetes videostreaming szolgáltató

A startup dobogó második fokán a Ustream biztosította be helyét. A Ustream lényegében egy internetes videostreaming szolgáltató, mely mára már hatalmas felhasználóbázist szolgál ki. A http://www.ustream.tv/ weboldalon, illetve külön applikációként is elérhető szolgáltatást Brad Hunstable és John Ham, valamint egy magyar webfejlesztő, Fehér Gyula indította útnak még 2007-ben, azóta pedig eljutottak odáig, hogy havi szinten több mint 50 millió látogatóval büszkélkedhetnek. Időközben fontos befektetők is színre léptek: 2008-ban a Doll Capital Management (DCM) 11 millió dollárral növelte meg a vállalat tőkéjét, 2010-ben pár 20 milliós tőkeinjekciót kaptak a japán Softbanktól. Jelenleg a Facebook kiemelt terve között szerepel, hogy megdöntse a Ustream uralmát az élő adásokra fókuszáló videós tartalmak terén.

Prezi - az innovatív prezentációs eszköz

A legsikeresebb és kétségkívül legismertebb magyar startup mindenképpen a Prezi, ami világszinten is az előkelő 16. helyen található a rangsorban. A cég egy Flash-alapú internetes prezentációs szoftverrel rukkolt elő még 2008. Az indítást a Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom is támogatta. A projekt célja a hagyományos prezentációs modellek újraértelmezése, majd azok leváltása volt. Az immár 60 millió feletti regisztrált felhasználó pedig egyértelműen megmutatja, hogy Árvai Péter, Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter alapítók álma hibátlanul megvalósult. A Prezi mostanra a legismertebb és legszélesebb körben elterjedt nem lineáris prezentációs rendszerré vált, melyet többek között a kaliforniai Institute for the Future is használ.

E sikertörténetek nem csak önbizalmat adtak a magyar startuppereknek, hanem egy idő után elkezdtek vissza is adni a közösségnek. Ilyen nonprofit szerveződés a Bridge Budapest, melyet a hazai startup triumvirátus - a Prezi, a Ustream és a LogMeIn - a Seagate Technologies magyar származású vezetőjével kiegészülve alapította meg azzal a céllal, hogy tapasztalatot és inspirációt adjanak át a magyar fiataloknak. Közös ezekben a cégekben továbbá, hogy a termékfejlesztéssel foglalkozó részleget itthon tartották, így a kutatási és fejlesztési projektek továbbra is Magyarországon zajlanak - óriási értéket teremtve ezzel a helyi ökoszisztémának.