Stadionparkoló lesz a miskolci nyomortelep helyén

-

A miskolci közgyűlés újabb, a számozott utcákban élőkre vonatkozó döntéseket hozott. Az egyik ilyen a diósgyőri stadionfejlesztés, amely miatt magántulajdonban lévő telkeket is kisajátítanak, hogy ott út és parkoló is épüljön.


A kormány korábbi döntése nyomán nyolcmilliárd forintból újulhat meg a Diósgyőri Stadion, ehhez azonban új utakra és parkolókra is szükség van. A miskolci közgyűlés ezért csütörtökön úgy döntött, hogy kisajátítják az érintett területen található ingatlanokat. A stadionfelújítás talán kapóra is jött az önkormányzatnak, hiszen már korábban is fel akarták számolni a komfort nélküli házakból álló, romák által lakott telepet, az úgynevezett számozott utcákat.

A stadionhoz kapcsolódó építkezés miatt érintett terület egy részén önkormányzati lakások vannak, így azokat nem kell kisajátítani, ám a helyrajzi számok alapján 19 magántulajdonban lévő ingatlan is van a területen. Azok értékét most becsülik fel; a tulajdonos vagy eladja annyiért, vagy kisajátítják. Az előterjesztést – a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint – a képviselők 23 igennel és 3 tartózkodással szavazták meg.


Az érintett terület


A közgyűlés döntött arról is: a számozott utcákban lévő üresen álló lakások nem adhatók újra bérbe, kivéve, ha az indokolt. Simon Gábor szocialista képviselő a VS.hu-nak azt mondta: üresen álló lakásnak minősül az is, ahol jogcím nélkül élnek emberek. Azt nem tudni pontosan, hányan élnek a számozott utcákban jogcím nélkül.


A tavaly nyáron elindult telepfelszámolási program miatt nagy volt az ellenzéki és a civil tiltakozás, egy időre fel is függesztették a kilakoltatásokat. A helyi Fidesz viszont aláírásokat gyűjtött a program mellett, és 35 ezren aláírták az íveket.