Stadion, lakás, kasztrálás: új körzetben régi ellenfelek

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Egy újrarajzolt körzet, ahol megismétlődik a 2010-es Pál-Vas csata. A budapesti hatosban stadionépítés csap össze lakáskomfortosítással. De vajon hatásos ötlet-e kémiai kasztrálással kampányolni?


Amikor 2011-ben a Fidesz újrarajzolta a választókerületi határokat, úgy tűnt, mindenhol nehezebb helyzetbe hozza az amúgy is tönkrevert ellenzéket. Aztán jött a kisebb országgyűlés ötlete, és a Fideszben néhány biztos parlamenti befutóról kiderült, inkább a polgármesterséget „választja”. Így történhetett, hogy a VIII. és IX. kerület külső részeit egybeforrasztó budapesti 6-os választókörzet egyik korábbi fideszes győztese (a Józsefvárosból Kocsis Máté, a Ferencvárosból Bácskai János) sem indul, és a helyi szervezetek nekiálltak esélyes jelöltet keresni, akinek személye Orbán Viktor pártelnöknek is megfelel, akiről köztudomású, hogy végső soron maga dönt az efféle kérdésekben.

Józsefvárosi kötődés

Végül a legutóbb még szomszédos, 13-as választókerület 2010-es győztesére, Vas Imrére esett a választás. Bár a fideszes jelölttel szemben több másik vetélytársa is azt hozza fel, hogy kevés köze van a körzethez, – jelenleg pesterzsébeti alpolgármester, vagyonnyilatkozatában pedig zuglói ingatlanokat szerepeltet – a VS.hu-nak Vas azt mondta: „Józsefvároshoz az köt, hogy itt születtem, illetve, hogy évek óta részt veszek a kerületet érintő ügyek képviseletében. Ezzel egyidejűleg Ferencváros egy részét 2010 óta képviselem az Országgyűlésben”. (A választókerületek újrarajzolása előtt a pesterzsébetihez tartozott az azzal határos Ferencváros egy része.)A fideszes politikus kiemelte, hogy milyen jól együtt tud dolgozni a két érintett kerület polgármestereivel. Ennek eredménye szerinte a szociális városrehabilitáció, melynek során Józsefváros 3,8, Ferencváros pedig 2,8 milliárdhoz jutott. Programjának alaptézise rímel az Orbán Viktor által meghatározott iránnyal: folytatni akarja az eddigi munkát. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester szerint Vas „becsületes, szorgalmas, nagy munkabírású ember, aki szívén viseli Józsefváros és az itt élő emberek sorsát. Ezt nemcsak a szavai, hanem a tettei is bizonyítják”. Az országgyűlési munkától 33 évesen visszavonuló józsefvárosi polgármester azt is hozzátette, hogy a szocialista Pál Tibor „négy év alatt egyszer sem ajánlotta fel a segítségét, egyszer sem kérdezte meg, hogy mit tehetne a józsefvárosiakért”.


Stadion helyett jobb lakás

A korábban bírósági végrehajtóként dolgozó Vas legfőbb baloldali kihívója ugyanis az a Pál Tibor, aki 2010-ben egy körzettel arrébb már összecsapott Vassal. Négy éve a Fidesz kétharmados hengere csak 5300 szavazatot engedett Pálnak, míg Vas Imre 8200 vokssal vitte a főváros XX. kerületét lefedő választókerületet. Mind a Fideszben, mind a szocialistáknál azt mondják, nem volt szerepe a 2010-es csörtének abban, hogy a jelöltek itt és most újra összefutnak. Vas szerint jelölését a józsefvárosi és ferencvárosi Fidesz-szervezet támogatásának köszönheti, 2010-es győzelmét pedig annak, hogy ellenfele országgyűlési képviselőként inkább mások érdekeit képviselte, mint a választókerületében élőkét. „Ez elgondolkodtató, hiszen részben az ott élő emberek juttatták mostani pozíciójához, és ennek ellenére sem az ő problémáikat tartotta a legfontosabbnak”.Pál Tibor ezzel szemben úgy véli, az embereket már nem téveszti meg a Vas által képviselőt politika, amely inkább a szimbólumokról szól és nem a valós tettekről. Saját jelölését pedig annak tudja be, hogy a józsefvárosi szocialisták jelezték, nincs indulójuk, (Komássy Ákos 2010-es polgármesterjelölt most is inkább kerületvezetőnek pályázna), Pál pedig korábban több olyan szociális programot gründolt, melyekből a VIII. kerületben élők is részesültek. A IX. kerületben ráadásul otthon van, hiszen a József Attila lakótelepen él. A szociálpolitikai végzettségű, korábban két cikluson át a Ferencvárosban alpolgármesterként dolgozó, jelenleg MSZP-s országgyűlési képviselő Pál azt mondja: megdöbbent, amikor szembesült azzal, milyen nyomorban élnek emberek a VIII. kerület egyes részein. Épp ezért elsősorban annak a nagyjából 1500 komfort nélküli lakásnak a rendbehozatalát tűzte ki célul, amelyekből még mindig hiányzik a wc, és falikútból lehet csak vizet venni. „14 milliárdért építik újjá az FTC stadionját, ebből a pénzből komfortosíthatóak lennének ezek a lakások” – számol a Kormányváltók jelöltje, aki a választókerület másik nagy beruházását, a 24,5 milliárdból az Orczy parknál épülő Közszolgálati Egyetemet is furcsállja, és inkább a Kilián-laktanya épületébe képzelné el azt. Pál a jelenlegi kormányt teszi felelőssé azért, hogy alábbhagyott a befektetői kedv, amelyet Józsefvárosban a rengeteg üresen hagyott épület is bizonyít, melyekkel senki nem kezd semmit. Igaz – ismeri el – a leromlott közbiztonság sem segíti a városrész fejlődését.Dúró Dóra kasztrálna

A választókerület fontosságát jelzi, hogy Vas és Pál mellett még egy országgyűlési képviselő próbálkozik, a jobbikos Dúró Dóra. Az Újbudán élő, épp a harmadik gyerekét váró politikus kötődését a körzethez azzal magyarázza, hogy régebben az MTK-pálya mellett lakott, gyakorlatilag a VIII. kerület szomszédságában, ráadásul a Józsefvárosban járt egyetemre is. Elsősorban a szegénységgel szállna szembe és a drogosokkal, előbbit a Jobbik programjában szereplő áfacsökkentéssel és a korrupció visszaszorításából remélt százmilliárdokkal tenné. Közmunka helyett valódi munkát adna, a multiktól pedig elvárná, hogy legalább a nyugati bérek 80 százalékát fizessék a dolgozóknak. Kérdésünkre, hogy mit kínál egy romák által is lakott körzetben, mint egy romaellenes párt képviselője, közölte, hogy a tisztességes cigány embereket segíteni fogják, míg a tisztességteleneket radikális eszközökkel fogják jó útra téríteni. A Jobbik jelöltje beszélt még a nemi erőszakot elkövetők kémiai kasztrálásáról is – amiről megnyugtatásunkra hozzátette, hogy nem fáj, mert a prosztataproblémákra is hasonló gyógyszert adnak –, és arról, hogy a szabálysértési értékhatárt ötezer forintra csökkentenék.


Az LMP és a Ludovika fái

Bár jelen állás szerint 12 induló reménykedik az április 6-i sikerben, terjedelmi okokból csak a négy, jelenleg is parlamenti párt indulóját kerestük meg. A legkisebb országgyűlési alakulat, az LMP színeiben Jakabfy Tamás indul, aki nem kertelt, szerinte már az is siker lenne, ha jobb eredményt érne el a körzetben, mint a pártja országosan. A józsefvárosi önkormányzati képviselő kampánya középpontjába két ügyet állított: a Ludovika épületének felújítása során kivágott 50-100 éves fákét és a Múzeumi negyed tervét, melyet – a többi közt Vas Imre javaslatára – a Városligetből lecsípve akarnak felépíteni, míg Jakabfy szerint a kiállításoknak megfelelő helye lenne a Józsefvárosi pályaudvar területén is, meghagyva ezzel némi zöldfelületet Budapesten.