Stabil kormány gyors megalakításáról beszélt köszöntőjében Merkel

Fotó: DPA / HANNIBAL HANSCHKE

-

A társadalmi összetartás erősítésére szólított fel Angela Merkel. A kancellár újévi köszöntőjét vasárnap este sugározta az ARD és a ZDF.


Angela Merkel azt mondta: Németország helyzetéről élesen eltérő véleményeket hallani, és megjelent a társadalom megosztottságának érzése is. Az egyik jellemző vélemény szerint Németország csodálatos ország, ahol az alaptörvény értékeinek jegyében zajlik az élet, és amely erős, gazdaságilag sikeres. Olyan ország, ahol minden eddiginél több embernek van munkája, és amelynek "a világra nyitott, sokszínű társadalmában erős az összetartás". Így nap mint nap milliók hoznak áldozatot másokért önkéntes munkával, például a sport, a betegápolás, vagy a menekültek ellátásának területén.

A másik vélemény szerint viszont sok ember nem részesül a közös sikerből. Sokan "nem tudnak lépést tartani korunk tempójával", és azt kell megélniük, hogy gyermekeik a nagyvárosokba költöznek, magukra hagyják őket olyan vidékeken, ahol a bevásárlástól az orvosi ellátásig egyre nehezebb a mindennapi élet. És aggódnak, hogy "túl sok a bűnözés és az erőszak", és azt kérdezik, hogy "miként tudjuk rendezni és szabályozni a bevándorlást" – mondta Merkel.

Szerinte mindkét vélemény a németországi valóságot jeleníti meg, "a sikert és a bizakodást, de a félelmeket és a kétségeket is", és őt mindkettő munkára ösztönzi, hiszen a polgárok azzal bízták meg a politikusokat, hogy gondoskodjanak a jövő kihívásainak megválaszolásáról, és ebben legyenek tekintettel minden egyes állampolgár igényeire, szükségleteire.

Eleget kíván tenni a megbízatásnak azzal is, hogy törekszik egy "stabil kormány gyors megalakítására". A világ nem vár Németországra, és most kell megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy 10-15 év múlva is jól menjen a németek sora – mondta Merkel.

Ezért a többi között tenni kell a munkahelyek megőrzéséért és új munkahelyek megteremtéséért, "a digitalizáció éllovasává kell változtatni az államot", ösztönözni kell a kutatásfejlesztést. "Mindenekelőtt a lehető legjobb oktatással és továbbképzéssel fel kell készítenünk magunkat és gyermekeinket a digitális haladásra" – mondta. "Még több pénzt kell beruházni egy erős államba, amely megvédi együttélésünk szabályait, és gondoskodik mindannyiunk biztonságáról".

Németország jövője elválaszthatatlanul összefonódik Európa jövőjével, és "a következő évek döntő kérdése" az lesz, hogy miként sikerül összetartani az Európai Unió 27 tagállamának közösségét. A következő évek arról szólnak majd, hogy "mi, európaiak a globális és digitális világban képviseljük-e értékeinket szolidárisan és öntudatosan úgy befelé, mint ahogy kifelé is, dolgozunk-e a gazdaságilag sikeres és igazságos Európáért, és fellépünk-e következetesen külső határaink védelméért és polgáraink biztonságáért".

Szerinte Németország és Franciaország együtt kíván küzdeni azért, hogy mindez sikerüljék, ezzel járul hozzá ahhoz, hogy Európa felkészüljön a jövőre. A kancellár szerint a közösség előtti kihívásokról szóló vita hozzátartozik az "eleven demokráciához". Németország "a legjobb értelembe, sokszínű társadalom", amelyet azonban egyesítenek az alaptörvény értékei is, az ember méltóságának és szabadságjogainak tisztelete – mondta Merkel.

A kancellár 2018-ra azt kívánja, hogy a németek még jobban tudatosítsák, mi is az, ami összetartja társadalmukat, és ismét helyezzék hangsúlyosabban előtérbe mindazt, ami összeköti őket. Az új évben mindenkinek törekednie kellene arra, hogy ismét nagyobb tisztelettel forduljon másokhoz, figyeljen rájuk, hallgassa meg, és próbálja megérteni őket – mondta Merkel.