SS-eshez hasonlították a dalai lámát

Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

-

Konrad Henleinhez, a csehországi szudétanémetek egykori vezetőjéhez hasonlította a dalai lámát Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden Prágában. Aztán később a Twitteren kért elnézést a hasonlatért.


Lubomír Zaorálek a legfelsőbb cseh politikai vezetők keddi találkozója után nyilatkozott, amelyen az államfő, a kormányfő és a két parlamenti házelnök megerősítette, hogy a bírálatok ellenére továbbra is helyesnek tartják múlt heti Kína-nyilatkozatukat, miszerint Csehország Kína-politikája változatlan. A közös nyilatkozatot azután adták ki, miután Kína nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy Daniel Herman cseh kulturális miniszter hivatalosan fogadta Prágában a dalai lámát.


A dalai lámával való találkozót a kínai kormány olyannak tartja, mintha nálunk valaki Konrad Henleinnel találkozgatott volna, amikor hivatalos kormányunk volt

– nyilatkozta Zaorálek újságíróknak.

Konrad Henlein a két világháború közti időszakban Csehszlovákiában megalakította a Szudétanémet Pártot, majd 1938 után az SS tagja is lett. Nem számított kemény nácinak, de részt vett a protektorátus irányításában. A háború befejezése után egy nappal, 1945. május 10-én lett öngyilkos.

A miniszter később a Twitteren magyarázkodott, hogy túlment egy határon, de hozzátette:


ezzel a szélsőséges példával szerettem volna érzékeltetni, hogyan láthatja Kína a dalai lámával való találkozásokat.

A dalai láma hivatalos fogadása, illetve a legfelsőbb cseh politikai vezetők Kína-nyilatkozata továbbra is éles viták tárgya Csehországban. Marián Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter kedden közölte, nem utazik Kínába, mert ottani partnerei lemondták a vele való találkozókat. Jurecka, akárcsak a dalai lámát hivatalosan fogadó Herman, a kormánykoalíciós kereszténydemokrata párt tagja.