Sporttörténelmet írnak a játékvezetők a kölni kézilabda-BL-döntőben

Fotó: Bongarts / Christof Koepsel

-

Első ízben lesz módjuk azonnal visszanézni tévés visszajátszásokat a vitatott esetekről, majd az alapján hozhatják meg a döntésüket.


A gólvonal-technológia 2013-as, majd a gólt jelző fény egy évvel későbbi bevezetése után újra sportágtörténelmi jelentőségű lépésre kerül sor a férfi kézilabdázók Bajnokok Ligája Final Fourjában. Ezúttal az azonnal videós visszajátszást vezetik be, ami a játékvezetők munkáját lesz hivatott segíteni, hogy vitatott esetekben megalapozott döntéseket hozzanak.

A technológiát csak meghatározott, a meccs kimenetelét adott esetben befolyásoló szituációkban veszik majd elő, és a játékvezetőkre bízzák, hogy igényt tartanak-e rá. Amennyiben igen, akkor egy, a zsűri asztalon lévő képernyőn (amin a gólvonal technológia képe is fut) visszanézhető lesz a vitás helyzet. A bírók döntését nem csak a tévénézők által látható közvetítés képe segíti, hanem egy külön, a technológia részeként alkalmazott kamera felvétele is, ami felülnézetből fogja mutatni a pályát.


Képekben a Veszprém Kölnbe vezető útja


Ahogy a gólvonal-technológiát, úgy az azonnali visszajátszást is csak a játékvezető kérésére vethetik be. Sem a zsűri, sem az EHF delegáltja, sem a csapatok nem kérhetik, hogy nézzen vissza egy-egy szituációt. A technológiák segítségével hozott döntések ugyanolyan érvényű bírói ítéletnek számítanak, mint bármelyik másik.

A BL kölni négyes döntőjét ezen a hétvégén, azaz május 28-29-én rendezik Kölnben, a mintegy 20 ezer nézőt befogadó Lanxess Arénában. A mezőnyben ott lesz a magyar bajnok MVM-Veszprém is a német THW Kiel, a francia Paris Saint-Germain és a lengyel Tauro Kielce társaságában.

A Final Four programja:
elődöntők, május 28.:
Kielce–PSG 15:15
Kiel–Veszprém 18:00
helyosztók, május 29.:
bronzmérkőzés 15:15
döntő 18:50