Sportterroristák az Eb-lelátókon

Fotó: MTI/EPA / Robert Ghement

-

Előre megtervezett támadás volt a horvát szélsőségesek akciója a Csehország elleni Európa-bajnoki mérkőzés hajrájában – írja a Jutarnij List.


A horvát lap felidézte a Hajduk Split ultráinak oldalát, a Torcida 1950-et, amelyre már a meccs kezdete előtt felkerült a támadási terv. A precízen megtervezett rajz szerint a botrányt a Torcida kezdte, de a kapu mögötti szektorokban csatlakozott volna hozzájuk a zágrábi Bad Blue Boys, a rijekai Armada, illetve a vinkovci rajongók csoportja is.A kisebb csoportok közül azonban senki sem csatlakozott a Torcidához, állítólag azért, mert a délután 16 órakor közzétett támadási terv hiteltelennek tűnt a többi ultra számára.

A lap információja szerint a horvát titkosszolgálat már három nappal a meccset megelőzően figyelmeztette a francia rendőrséget, hogy a szurkolóik készülnek valamire. Ennek fényében érthetetlen, hogyan tudtak nagy mennyiségű pirotechnikai eszközt a stadionba juttatni.


Hogyan juthattak át a biztonsági szolgálaton?


A horvátok szövetségi kapitánya, Ante Cacic sportterroristáknak nevezte a szurkolókat: „Ezek az emberek nem érdemlik meg, hogy a lelátókon üljenek. Mindent tönkretettek, amiért küzdöttünk.”

Az Inter 27 éves középpályása, Ivan Perisic annyira dühös volt, hogy a rohamrendőröket akarta beküldeni a nézőtérre: „Azt mondtam a rohamrendőröknek, hogy menjenek be a nézőtérre, és tegyenek rendet, de azt felelték, hogy erre nincs engedélyük az UEFA-tól.


Mit kellene tenni, hogy akik ezt a sok szart csinálják, eltakarodjanak végre?”


A D csoport második fordulójában rendezett találkozó 87. percében, 2-1-es állásnál néhány horvát szurkoló összeverekedett, illetve petárdákat dobált a pályára, ezért tíz percet hosszabbított a játékvezető. A csehek ezt kihasználva Necid révén tudtak egyenlíteni egy kezezés miatt megítélt büntetőből.

Az UEFA a lefújás után nem sokkal már be is jelentette, hogy fegyelmi eljárás keretében vizsgálja a súlyos rendbontást. A 2012-es Európa-bajnokságon a horvátok két mérkőzésén is történtek hasonló incidensek, a mostani torna selejtezősorozatában pedig egy pontot levontak a válogatottól, mert egy horogkereszt volt látható a spliti stadion gyepszőnyegén az Olaszország elleni találkozón.