Spórol a MÁV az utasoknak

-

Áprilistól már a vonaton is lehet helyjegyet venni külön pótdíj nélkül, és nem kell kifizetni a Nyugatiig az utat, ha valaki csak Kőbánya-Kispestig megy.


Péntektől módosítja a díjszabási rendelkezések több pontját a MÁV-Start. Közleményük szerint a legfontosabb változás, hogy a jegyet csak azon induló és végállomások, megállóhelyek között lehet felhasználni, ami a jegyen van. Erre főként azoknak az utasoknak kell odafigyelniük, akik a budapesti elővárosi közlekedésben eddig időnként más állomáson szálltak le vagy fel, mint amelyre a jegyet kérték.

Helyjegyet lehet a vonaton is venni, pótdíj nélkül.

A bérleteknél is lesz némi változás: ha a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs vonalakon utazók bérletének kiindulási vagy célállomása a Déli pályaudvar, akkor a bérlet Kelenföld-Budapest-Keleti, Kelenföld-Kőbánya-Kispest között is használható. A Budapest-Vác-Szob vonalon utazók a bérletet Rákospalota-Újpest-Keleti pályaudvar között is használhatják akkor is, ha a bérleten a kiindulási vagy célállomás a Nyugati pályaudvar.

Az is fontos, hogy innentől minden utas a ténylegesen megtett távolság után fizet menetdíjat a korábban alkalmazott virtuális számítások helyett. Így aki olyan vonattal utazik vidékről Budapestre, amely elkerüli a Keleti, Nyugati és Déli pályaudvart - például Kőbánya-Kispestről Kelenföld irányába utazik tovább -, annak a vasúttársaság nem számítja fel a fejpályaudvarokig előírt távolságokat.

A változások a menetjegy-módosítás és csere szabályait is érintik, bevezetik a pénztári menetjegycserét - írja a közlemény. A cserét kezelési költség felszámítása nélkül végzik a menetjegy érvényességét megelőzően - 100 kilométer távolság feletti jegyeknél még az érvényesség első napján is - abban az esetben, ha az utas a pénztárban azonos vagy magasabb értékű szolgáltatásra vonatkozó igényét jelenti be. Az az utas, aki a csere lehetőségével nem tud élni, a menetjegye kezelési költséges visszatérítését és új menetjegy kiadását továbbra is kérheti.

A MÁV-Start áprilistól kizárólag az érvénytartam megjelölésével adja ki menetjegyeit. Az elővételben a pénztárak mellett az automatáknál és interneten is lehet jegyet venni.