Spontán flash mob Kim Dzsong Un hidrogénbombájának ünneplésére

Forrás: DOE

-

Az AP amerikai hírügynökség videója szerint ezrek gyűltek össze Phenjan belvárosában, hogy táncoljanak és tűzijátékban gyönyörködjenek, amiért Észak-Korea sikeres nukleáris robbantást hajtott végre. Túl sok mosoly azért nem látszik az arcokon.


Észak-Korea a héten a helyi (állami) televízióban jelentette be, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy miniatürizált hidrogénbombával, és ezzel „újabb szintre lépett nukleáris ereje”. Miközben az Egyesült Államok és Japán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte, mert Észak-Korea nemzetközi egyezményeket sért a nukleáris kísérletezéssel, addig maguk az észak-koreaiak ünneplik a bejelentést.Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az Észak-Korea által termonukleáris robbantásnak mondott mostani kísérlet hatóereje sem volt jelentősen nagyobb, mint a korábbi próbálkozásoké. Ahhoz viszont, hogy a különböző szenzorok adatait kiértékeljék, még hónapokra van szükség.


Észak-Korea nukleáris fenyegetése akkor válna tényleg komollyá, ha lenne olyan bombája, amelyet fel tud tenni egy rakétára. Nyugati szakértők szerint erre egyelőre nem képes, de tudni lehet, hogy rakétákkal is kísérletezik.