Spielberg feldolgozza a keresztény pappá nevelt zsidó gyerek esetét

Fotó: Europress/AFP/Brendan Smialowski / Europress/AFP/Brendan Smialowski

-

Steven Spielberg megfilmesíti a hírhedt Mortara-ügyet. Az egyik főszereplő az Oscar-díjas Mark Rylance lesz, a forgatókönyvet pedig az igaz történetek feldolgozásában profinak számító, a München és a Lincoln forgatókönyveit is jegyző Tony Kushner írja.


Az 1850-es évek végén, Bolognában történt, hogy egy zsidó családtól elszakított a katolikus egyház egy hat éves kisfiút, és keresztény papot nevelt belőle. 1857-ben hallotta ugyanis egy helyi vizsgálóbíró, hogy a Mortara család egyik bejárónője titokban megkeresztelte a gyerek Edgardót, mert azt hitte, hogy a csecsemő meg fog halni. Az akkori törvények azonban nem engedték, hogy egy keresztény embert más vallású személyek neveljenek, ezért a pápa utasítására elragadták a családtól a fiút. A szülők hiába könyörögtek, hogy időnként láthassák a katolikussá átnevelt gyereküket, IX. Pius pápa nem engedett.

Az ügy precedensértékű lett, Európa-szerte nagy felháborodást váltott ki, több országban is tüntetések voltak az egyház kegyetlensége miatt.

Ezt a történetet dolgozza fel Spielberg The Kidnapping of Edgardo Mortara (Edgardo Mortara elrablása) címen, Tony Kushner forgatókönyve alapján – írja a Hollywood Reporter. IX. Pius pápát a Kémek hídjának mellékszerepéért Oscar-díjat kapó Mark Rylance alakítja majd.

Várhatóan 2017-ben kezdik forgatni a filmet, miután Spielberg új sci-fije, a Ready Player One elkészült.