Spermiumok is feltűntek a kormányellenes tüntetésen

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Véget ért a vasárnap 16 órakor megkezdődött, a civilek és a baloldali ellenzéki pártok által szervezett országos megmozdulás a korrupció ellen. Budapesten 400-500 ember vonult a Magyar Nemzeti Bank épülete elé. Az eseményt több vidéki városban is meghirdették, Felcsúton Orbán Viktor háza előtt tüntettek az Együtt aktivistái. Szóba került a brókerbotrány és a Jobbik térnyerése is.


Az Országos Tüntetés a #KorrupcióKormánya Ellen címen meghirdetett akció keretében több mint 100 településre szerveztek tüntetést. Többek között Szolnokon, Szegeden, Kecskeméten, Győrben, Szombathelyen, Székesfehérváron és Budapesten demonstráltak. A vidéki városokban jellemzően kevesebb mint százan jelezték vissza Facebookon, hogy részt vesznek az eseményen, de a fővárosban sem gyűlt össze hatalmas tömeg: nagyjából négyszáz tüntető jelent meg négy órakor az Eiffel Palace-nál. A hvg.hu tudósítója szerint a demonstráció nem indult gördülékenyen, problémák voltak a hangosítással, a tömeg nem hallotta a felszólalókat. Fél öt körül indultak el a tüntetők a Magyar Nemzeti Bank épülete felé.


Útközben a tömegből többen skandálták: „elég volt a Fideszből", „Fidesz-maffia börtönbe!", „Viki miatt ciki", „Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!".Radikális hangvételre van szükség

A budapesti esemény felszólalói között volt Lattmann Tamás nemzetközi jogász (a netadós tüntetések egyik felszólalója), Marek Bertram egyetemi hallgató, Ivanics Éva volt pénzügyőr alezredes és Kozák Márton újságíró is.


Marek Bertram azt mondta, hogy a Vona-jelenség (a Jobbik előretörése) ellen új ellenzékre van szükség: eddig szalonellenzék működött, most új, feddhetetlen arcokra, radikális hangvételre és méréskelt tartalomra van szükség.
A hvg.hu idézi a Szolidaritás képviseletében megjelent Takácsné Szloboda Judit is, aki arról beszélt, hogy tömegmanipuláció a Quaestor-ügyet „brókerbotránynak nevezni", mert azt a benyomást kelti, hogy az összes bróker bűnös.Az akció célja – ahogy azt Facebookon írták –, hogy „a demokratikus ellenzék, a civilek és a jogosan felháborodott magyar társadalom megüzenje a korrupt hatalomnak: elég volt a Fidesz kormányzati szabad rablásából”. Ennek megfelelően az Együtt aktivistái Felcsúton Orbán Viktor miniszterelnök háza előtt tüntettek.


Aktivisták a Pancho Aréna előtt.


Turnéztak az ellenzéki politikusok vidéken

Szombathelyen fél órán át tartott a baloldali ellenzéki pártok kormány- és a korrupcióellenes demonstrációja, a főtér városháza előtti részét negyedrészt sem töltötték meg, egy szervező becslése szerint 60-an voltak – írja az MTI.

Szolnokon Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese mondott beszédet néhány száz ember előtt, Egerben az Együtt, a DK és az MSZP szónokai álltak színpadon. A felszólalók egyebek mellett a trafik- és földmutyit, Paks II-t, a brókerbotrányokat és az áfacsalásokat is felemlegették.
Szegeden egy-egy korrupciós történetet elmesélő szórólapot ragasztottak a tiltakozók a szegedi Fidesz-iroda bejáratához. Az Együtt, az MSZP, a DK és a PM helyi vezetői mintegy kétszáz ember előtt tartottak beszédet.
Kaposváron a Questor-károsultak nevében Herner Endre szólalt fel.A miskolci tüntetésen több résztvevő a kezében tartott A/4-es papírlapokon fejezte ki álláspontját, egyebek mellett „Mi vagyunk a többség, mi vagyunk a nép” felirattal. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője tartott beszédet. Azt mondta, hogy a DK előrehozott választást akar, mert nem várhatja el ettől az országtól, hogy „még három évig ebben a rettenetben éljen”. Jövő tavaszra elkészítik saját programjukat, amely kiutat mutat az országnak.

Győrben Szigetvári Viktor közel 150 ember előtt, Pécsen Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés budapesti szervezője mintegy 300 ember előtt beszélt. Rajta kívül Győrben demonstrált Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője és Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja is.


kormányellenes tüntetés, Győr


Debrecenben a városháza mellett mintegy kétszázan vettek részt a korrupcióellenes tüntetésen, itt Juhász Péter, az Együtt alelnöke jelentette ki, hogy „Debrecen a Fidesz-korrupció mintavárosa".

Demonstráltak még Békéscsabán (körülbelül százan), Tatabányán, Székesfehérváron, Kecskeméten (utóbbi két városban nagyjából százhúsz fő részvételével), és Szekszárdon is (itt körülbelül ötvenen).