Spermát kapott ajándékba a washingtoni állatkert

Forrás: Thinkstock

-

Kínából kapott mélyhűtött pandaspermát a washingtoni Nemzeti Állatkert, hogy mesterséges úton megtermékenyítsék az ott élő Mej Hsziang pandanőstényt.


Az intézmény reményei szerint a következő hetekben már megfogan az utód. A spermium egy Kína délnyugati részén lévő pandarezervátumból származik egy kilencéves hímtől, Huj Hujtól. Az AP jelentése szerint az állatkert tudósai „bejárták a világot megtermékenyítő anyagért az új párzási szezonhoz”, s az egyik kutató hétfőn Kínából érkezett haza egy adag mélyhűtött szaporítóanyaggal.


Huj Hujnak még nem született utódja, Mej Hsziang viszont már két bocsot hozott a világra, amelyeket az amerikai állatkert korábbi hímje, Tian Tian nemzett. Huj Huj révén az intézmény reményei szerint genetikailag értékesebb szaporulat valósulhat meg.

A fogságban élő pandák szaporítása nagyon nehézkes. A washingtoni National Zoo közlése szerint jelenleg 392 óriáspanda él emberi gondozásban. A tudósok azt remélik, hogy ezt a számot sikerül 500 példányra növelni. Februári hivatalos kínai adatok szerint mintegy 1900 panda él szabadon.