Spanyolországban maradhat a bőröndbe becsempészett fiú

-

Egy évre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban az a nyolc éves afrikai kisfiú, akit két héttel ezelőtt egy rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatva akart becsempészni egy fiatal nő az egyik észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta területére


Az elefántcsontparti fiú azért kapta meg meg a tartózkodási engedélyt egy évre, mert a spanyol hatóságok szerint rendkívüli körülmények léptek fel vele kapcsolatban. Egyelőre egy gyermekvédelmi intézményben várja, hogy visszatérhessen családjához.


A fiút két hete egy bőröndbe bújtatva akarták becsempészni Spanyolországba. A rendőrség akkor vette észre a fiút, amikor a bőrönd átment a röntgenszkenneren.

A szülők ügyvédje a spanyol sajtónak beszámolt arról, hogy a család októberben kérvényezte hivatalosan a hatóságoktól, hogy Afrikából Spanyolországba hozhassák a gyermeket, de a kérelmet akkor elutasították, mivel jövedelmük nem érte el a törvényben meghatározott összeget. Az apa, aki egy mosodában dolgozik Fuerteventura szigetén, 1250 eurót (383 ezer forint) visz haza havonta, míg a törvényi előírás szerint 81 euróval (24 ezer forint)többre, 1331 euróra lenne szükség a négytagú család eltartásához.

Az ügyvéd elmondása szerint az apa vallomásából az derült ki, hogy embercsempész maffia áldozata lett a család. 5000 eurót (1,5 millió forint) fizettek egy bandának, hogy Spanyolországba juttassák a gyereket. Az embercsempészek azt ígérték:, hogy a madridi Barajas reptéren adják át családjának a fiút, de ott az apa hiába várt a megbeszélt időpontban. Ezután azt mondták neki, hogy a Marokkó által körülvett Ceuta enklávé felé viszik a gyereket, ezért az apa Marokkóba utazott. Azonban a határátkelésnél a spanyol hatóságok megtalálták a bőröndbe bújtatott gyereket, majd pedig az apát is őrizetbe vették. A férfi azt állítja: nem tudott arról, hogy bőröndben akarták átcsempészni fiát a határon.

Az ügyben megszólaltak a spanyol parlamenti pártok is, amelyek mindegyike úgy foglalt állást: meg kell oldani, hogy a család ismét egyesüljön.

A családtagok évek óta élnek egymástól elszakítva. A házaspár, több ezer afrikaihoz hasonlóan, a jobb élet reményében érkezett Spanyolországba, de négy gyermekük közül csupán az egyiket, egy kislányt sikerült magukkal vinniük, a többieket rokonok gondjaira bízták.