Spanyolországba is sokan menekülnek, de ők turisták

Fotó: iStockphoto / ManuelGonzalezOlaecheaFranco

-

Más mediterrán országokban nagyon megnőtt a terrorveszély, emiatt van kivételes éve a spanyol turizmusnak.


Spanyolországban továbbra is rekordokat dönt a turizmus, az év első kilenc hónapjában 60,3 millió külföldi turista utazott a dél-európai országba, ami több mint 10 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest – írja a Privátbankár.

Továbbra is főként a brit turisták kedvence, január és szeptember között 14,4 millióan érkeztek ide a szigetországból. A szomszédos Franciaországból 9,3 millióan, Németországból pedig 8,9 millióan választották úti célként Spanyolországot.

A legvonzóbb továbbra is Katalónia a turisták számára, majd a Baleári-és a Kanári-szigetek a kedvenc célpontok.

A turisták számbeli növekedésének 60 százalékát a konfliktusoktól terhelt országoknak köszönhetjük – írta pár napja a La Vanguardia című barcelonai napilap oldala. Azoknak a turistáknak a menedékévé vált, akik amúgy a mediterrán térség egyéb, szociális konfliktusoktól és terrorizmustól terhelt vidékeire mentek volna. Konkrétan Tunéziát, Egyiptomot, és különösen kiemelve, Törökországot említik.

E helyek a klímát és az árakat tekintve eddig Spanyolország versenytársai voltak, de a 2015 elejétől kibontakozó merénylethullám Spanyolország felé tereli a turisták áramát.

A szezon azonban várhatóan kivételes és megismételhetetlen lesz a spanyol turizmus történetében.