Spanyolország nem fogja a Gibraltárral zsarolni Londont

Fotó: MTI/EPA/EFE / JORGE ZAPATA

-

A madridi kormány közös fennhatóságot javasol az 1713-ban elveszített terület fölött.


Spanyolország részéről Gibraltár visszaszerzése nem lesz feltétele az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodásnak – mondta Alfonso Dastis, spanyol külügyminiszter a Brexitről. Spanyolország továbbra is közös brit-spanyol fennhatóságot javasol a területnek.

"Megpróbáljuk meggyőzni a gibraltáriakat, hogy ez egy út, amelyet érdemes megvizsgálni, és amely az ő érdeküket is szolgálná" – mondta Dastis, aki a nyár után tervez odautazni.

Madrid nem akarja veszélyeztetni az EU és az Egyesült Királyság megállapodását, sem olyan kezdeményezéseket tenni, amelyek veszélybe sodorhatják a Gibraltáron dolgozók jövőjét. A Spanyolországba ékelt brit területre nap mint nap mintegy 10 ezer spanyol jár át dolgozni.

A spanyol külügyminiszter reméli, hogy idővel eljön Gibraltár státuszának megváltoztatása, mert meggyőződése, az mindenki számára kedvező lenne.

Spanyolország már az EU-tagságról rendezett tavalyi brit népszavazás előtt felvetette, hogy ha a britek távoznak az unióból, Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert a terület így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz. Ezt azonban a britek kezdettől fogva elutasítják.

Jelenleg a Gibraltár kérdése számít a két ország kapcsolatait terhelő legfőbb problémának. A 6,5 négyzetkilométeres területről Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le London javára.