Spanyol kormányszóvivő: nem lesz népszavazás két nap múlva

Fotó: AFP / QUIQUE GARCIA / AFP / QUIQUE GARCIA

-

A szóvivő szerint Katalóniában zaklatják azokat, akik nem támogatják a népszavazást. Az elszakadáspártiak traktorral indultak útnak.


2315 helyszínen, 6249 szavazókörben voksolhatnak a katalánok vasárnap, reggel 9 órától egészen 20 óráig - mondta a katalán kormány szóvivője, Jordi Turull.


A választások szervezésére 50 ezren jelentkeztek önkéntesnek,

végül több mint 7 ezer embert választottak ki, hogy segítsen a lebonyolításban.
Raúl Romevera katalán külügyi tanácsos elmondta: a katalánok 80 százaléka a népszavazás mellett van, függetlenül attól, hogy támogatja-e az elszakadást vagy sem. ,,A népszavazás nem bűncselekmény, ezért nem kellene úgy kezelni, mintha az lenne.


Ez demokrácia!"

- mondta Romevera. Sőt, a spanyol kormány volt törvénytelen a tanácsos szerint, amikor bezáratta a katalán weboldalakat.


Ne dőljenek be azok provokációinak, akik meg akarják akadályozni a szavazást. Mi mindent megteszünk, hogy szavazhassanak

- ezt már a katalán elnökhelyettes mondta. Az elnökhelyettes szerint akkor is tudnak majd szavazni a katalánok, ha a spanyolok megpróbálják megakadályozni a szavazóhelyek működését. Vannak más módszereink is - mondta az elnökhelyettes, de többet nem árult el. Ő 60 százalékra becsüli azok arányát, akik el fognak menni vasárnap szavazni.


Két nap sincs hátra, a spanyol kormány üzent

A népszavazás szervezőinek a bíróság előtt kell majd magyarázatot adniuk folyamatos hűtlenségükre - mondta Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő.


Nem lesz népszavazás, ez csak egy improvizáció. Senki nem állhat a törvények felett, egy jogállamnak kötelessége ezt megakadályozni.

- mondta de Vigo.
Szerinte a katalánok zaklatnak olyan közéleti szereplőket, polgármestereket, művészeket, akik nem támogatják a népszavazást.
Katalóniában a választást megelőző napokban folyamatosak az utcai megmozdulások. Kisebb katalán városokból gazdák indultak útnak traktorjaikkal, hogy a katalán parlament elé állva követeljenek jogot a népszavazás megtartásához. Több száz zászlós, demokrácia feliratú transzparenssel ellátott traktor lepte el a Barcelona felé vezető utakat. A katalán közösség ezt ,,Tractoradanak" nevezte el, szójátékot alkotva az Armadából és a traktorokból. Kisebb városokban, például Gironában és Tarragonában is nagy számban jelentek meg traktorok a középületek előtt.
A katalán egyetemisták csütörtökön és pénteken is sztrájkoltak, kifejezve szimpátiájukat a népszavazás iránt. A szervezők szerint 80 ezren, a rendőrség szerint 16 ezren vettek részt a sztrájkban. A tanárok is a népszavazás mellett állnak, sokan a kulcsukat lengették jelképesen, hogy szívesen nyitva tartják az iskolákat vasárnapra egy szavazóhelyiség otthonaként.