Spanyol kerítéssel nehezítjük a menekültek bejutását

Fotó: szegedma.hu / Gémes Sándor

-

Egy málagai gyárban készítették a drótkerítést, amelyet a magyar– szerb határon építettek ki – közölte szerdai cikkében az El Mundo című konzervatív spanyol napilap.


A Mora Salazar cég szóvivője, José María Gómez elmondta: Európában ez az egyetlen vállalat, amely ilyen acélpengékkel ellátott drótkerítést – úgynevezett NATO-kerítést – gyárt. A telepítésben soha nem vettek részt.


Az ő terméküket helyezték el az észak-afrikai spanyol enklávék, Ceuta és Melilla határnál, de szállítanak egyebek közt Görögországba, Romániába, Marokkóba. Példaként említette, hogy ezt a típusú szögesdrótot például börtönök, nukleáris erőművek, repterek védelmére használják.

A lap felidézte Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter korábbi nyilatkozatát, miszerint ezek a pengék enyhe, felszíni sérüléseket okoznak. Majd megszólaltatta Mikel Araguást, az Acoge Andaluzía nevű, menekülteket segítő szervezet főtitkárát, aki elmondta: a múlt héten súlyos vágási sérülésekkel került kórházba két fiatal, akik át akartak jutni Marokkóból Ceutába. Az esetek többségében a kezek és a lábak sérülnek, de világos, hogy ez sem gátolja meg a menekülteket abban, hogy elkerüljék a kerítést – jelentette ki.

A marokkói–spanyol határokon felállított kerítéseken minden évben tízezrek próbálnak meg átjutni.