Spanyol-katalán konfliktus: sorsdöntő hét jöhet

Fotó: MTI/EPA/EFE / Alberto Estevez

-

A spanyol parlament felsőháza, a szenátus pénteken dönt, elfogadja-e a katalán kormány eltávolítására vonatkozó javaslatot, a katalán parlament pedig csütörtökön ül össze, hogy választ adjon a madridi tervekre.


A pártok hétfőn kijelölték azt a 27 szenátusi képviselőt, akik helyet kaphatnak a madridi parlamenti eseti bizottságban, amely megvitatja a spanyol kormány Katalóniáról szóló intézkedéscsomagját.

Pedro Sanz, a szenátus elnökhelyettese szerint nagyon pozitív lenne, ha Carles Puigdemont katalán elnök személyesen jelenne meg, hogy kifejtse álláspontját. Ezt vagy a bizottság ülésén teheti meg csütörtökön délután vagy másnap a szenátus rendkívüli plenáris ülésén. Elképzelhető, hogy a katalán vezető élni fog ezzel a lehetőséggel, de végleges döntést még nem hozott.

Közben folytatódik a spanyol-katalán nyilatkozatháború. Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter azt mondta: a katalán vezetés még időben van, hogy megakadályozza saját eltávolítását, ha visszatér a törvényességhez és lemond a függetlenségi folyamatról.

Raül Romeva katalán külügyi tanácsos azt mondta, hogy a katalán köztisztviselők "nem követik majd Madrid rendelkezéseit", és a katalán választott intézmények ellenállnak, amennyiben a spanyol kormány átveszi a katalán kormányzati hatásköröket.

A nép döntött a kormányról és a parlamentről, ezeket az intézményeket meg kell óvni – mondta Romeva, aki szükségtelennek nevezte előrehozott választásokat Katalóniában, minthogy a katalán nép már választott 2015 őszén.

A Népi Egység (CUP) szélsőbaloldali, nacionalista katalán párt tömeges polgári engedetlenségre szólított. A spanyol kormány intézkedéscsomagjáról azt írták: "a legnagyobb agresszió a katalán nép civil, egyéni és közösségi jogaival szemben a francóista diktatúra óta". A 135 fős katalán törvényhozásban 10 mandátummal rendelkező párt hangsúlyozta, hogy az ellenállás ne legyen erőszakos, és annak pontos módját később közlik.

A spanyol kormány szombaton az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva – amely lehetőséget ad az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségek ügyeibe –, hogy kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában. A katalán elnök azt mondta, hogy nem fogadhatják el az "önrendelkezésük megsemmisítésére" irányuló támadást.

A szenátus pénteken szavaz a kormányzati javaslatokról. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) egymaga rendelkezik az elfogadáshoz szükséges többséggel, de bírja a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampoglárok) liberális középutas párt támogatását is. Ez a 266 tagú szenátusban összesen 214 szavazatot jelent.

Az intézkedések az elfogadást követően akkor lépnek életbe, ha megjelennek a hivatalos állami közlönyben. A jelenlegi információk szerint szombattól lehetnek hatályosak.