Spanyol animáció nyert Budapesten

Forrás: 14. ANILOGUE NEMZETKÖZI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL

-

A melankóliáról, szomorúságról, magányról vagy depresszióról láthattak alkotásokat a nézők.


A zsűri szerint gazdag és változatos volt az ötnapos Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramja Budapesten. A 14. fesztiválon 30 rövid animáció indult a versenymezőnyben, a program résztvevőit 17 országból pályázó 1300 alkotás közül válogatták ki. Több magyar animáció is versenyzett, köztük Gauder Áron Kojot és a fehérember, Tóth Luca Superbia, Dell'Edera Dávid Balkon, Andrasev Nadja A nyalintás nesze és Bucsi Réka Love című munkája.

A kéttagú nemzetközi zsűri, Jean-Christophe Soulageon francia producer és Mihai Mitrica, a romániai Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója a svéd Joanna Rytel Tűzről pattant anyák című alkotásának ítélte oda a 2 ezer eurós díjat. Két finn animáció, a Féregjárat és a Fájós szemek az örökkévalóságig különdíjas lett, a közönség pedig a spanyol Decorado című rövid animációt választotta a legjobbnak."Nagyon élveztem a program színességét mind az animációs technikák, mind a történetek szempontjából, amelyeket az alkotók ezekkel a technikákkal elmeséltek" - mondta Mitrica. Uralkodó tendenciát nem tapasztalt, "de


sok film ábrázolta a magány témáját".

Szerinte nagyon erős magyar produkciók szerepeltek a válogatásban, Bucsi és Tóth munkáját pedig külön is megemlítette. "Úgy gondolom,


a magyar animációs filmesek új generációja nagyon érett"

- mondta.

Soulageon a program eklektikusságát dicsérte. "Az animációs filmek minden stílusát lefedte a pixillációtól a roboscópián át a hagyományos és a 3D-s animációig, sőt akadt néhány hibrid rövidfilm is". Uralkodó tendenciát nem látott, de a melankólia és a szomorúság több filmre is jellemző volt, a magány vagy a depresszió komikus vagy drámai stílusban, az egyszerű krónikától a dramatikailag strukturáltabb tartalomig sokféle módon megjelent.


Szürreális fantázia

A fesztivál fődíját a spanyol Pszichonauták - Az elveszett gyerekek kapta, a különdíjat pedig A levágott kezű lány című francia filmnek ítélte a zsűri - a holland Vessela Dantcheva, az észt Hardi Volmer és a Vácz Péter rendezők. Alberto Vázquez és Pedro Rivero szürreális fantaziájában egy ökológiailag elpusztított szigetről próbálnak kijutni a hősök, a dühös Birdboy és a kalandvágyó Dinky. A film társadalomkritikája érdekében tipikus rajzfilmhősöket forgat ki és iróniával beszél a világ és környezetünk elpusztításáról, az elidegenedésről, az ember saját démonaival való küzdelméről.

A különdíját a francia Sébastien Laudenbach A levágott kezű leány című alkotása kapta. A korábban rövidfilmes Laudenbach első egész estés animációja a Grimm-testvérek meséjét adaptálja. A történetben egy szegény molnár a jólétért alkut köt az ördöggel és ennek egy véletlen folytán a lánya is részese lesz.