Spájzba zárták a lányukat, hat évet kaptak

Forrás: Thinkstock

-

Hónapokig kínozták a gyereket. A pár elveszítette a felügyeleti jogot is, de az ítélet nem jogerős.


Nem jogerősen 6-6 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit és nőt, akik Kislétán hónapokig bezárva tartották és éheztették 11 éves lányukat. A Nyíregyházi Törvényszék szóvivője, Toma Attila azt mondta, a vádlottakat a személyi szabadság 18. életévét be nem töltött személy sérelmére, sanyargatással elkövetett megsértése, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntettében találta bűnösnek az elsőfokú bíróság. Az ítéletben a vádlottak szülői felügyeleti jogát is megszüntették.

A vádlottak élettársi kapcsolatban éltek öt kiskorú gyermekükkel együtt. A szülők 2014 márciusában kérelmezték, hogy az akkor 11 éves kislányuk magántanulóként fejezhesse be a tanévet, az otthon maradt gyermekük részére azonban nem biztosították a megfelelő élelmezést.

A vádlottak – arra hivatkozva, hogy a gyerek bepisil és testvérei elől megeszi az ennivalót – 2014 októberétől a lakóházuk spájzába zárták be a kislányukat. A fűtetlen, világítás nélküli, bútorozatlan helyiség magasan lévő ablakán az üveg ki volt törve, ajtaján belülről nem volt kilincs, azt csak kívülről, retesszel lehetett bezárni. A spájz ajtaja függönnyel volt eltakarva, küszöbét eltömítették, a lánynak mindössze egy koszos matracot és egy bilit adtak be.

A szülők az alapvető tisztálkodási lehetőséget sem biztosították a lány számára és enni sem adtak neki, emiatt a gyerek nagyon lesoványodott. Vizet és cukrot csak a szomszédtól, a spájz ablakán keresztül kapott. A lány 2015 áprilisában szabadult. Kiabálására és könyörgésére felfigyelt egy járókelő és az egyik szomszéddal értesítették a rendőrséget.

A vádlottak magatartásának a kislány többi kiskorú testvérére is szemtanúja volt, akiknek egészséges erkölcsi fejlődését a szülők veszélyeztették. A járásbíróság az ítélet kihirdetésével egyidejűleg elrendelte mindkét vádlott előzetes letartóztatását.

A végzés a vádlottak és védőjük fellebbezése miatt nem jogerős, a per a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.