Spacey hatalmas veszteséget okozott a Netflixnek

Forrás: AFP

-

A szexuális zaklatási botrányok miatt minden kapcsolatot megszüntettek Kevin Spacey-vel. A Netflixnek ez tavaly 39 millió dollárba került.


Az összeg "egy kiadatlan tartalomhoz kapcsolódik, amelyről úgy döntöttünk, hogy nem tárjuk a nyilvánosság elé" – áll a cég negyedik negyedévi eredményeiről szóló jelentésében.

A Harvey Weinstein producer után Kevin Spacey-t mintegy 30 férfi, köztük a Netflixnél forgatott Kártyavár több alkalmazottja szexuális zaklatással vádolt meg. A Netflix felfüggesztette a sorozat hatodik évfolyamának forgatását, és nem mutatja be a Gore Vidal íróról szóló életrajzi filmet sem. David Wells, a Netflix pénzügyi vezetője azt mondta, hogy "leírások rendszeresen előfordulnak, de ilyen mértékű még soha nem volt" a cég életében.

A Netflix 2018 elején megkezdi a Kártyavár befejező évadának forgatását, de Spacey abban nem fog szerepelni. Az utolsó, nyolcrészes hatodik évad főszereplője Robin Wright lesz.

A Netflix szerint előfizetői száma meghaladta a 117 milliót. Az év utolsó három hónapjában 8,3 millióval nőtt az előfizetők száma, közülük 6,36 millióan az Egyesült Államokon kívüliek annak ellenére, hogy októberben megemelték az előfizetői díjakat. A nézőszám növekedéséhez jelentősen hozzájárultak az új évad bemutatói, köztük a II. Erzsébet királynő életéről szóló A korona című sorozat.

A cég bevételei 2017 utolsó negyedévében 3,3 milliárd dollárra rúgtak, profitja elérte a 185,5 millió dollárt, ami háromszorosa a 2016. év azonos időszakáénak. A 2017-es pénzügyi évben a cég bevételei elérték az 559 millió dollárt, ami szintén több mint háromszorosa az előző évinek.

2018-ban a tervek szerint 8 milliárd dollárt költenek tartalom előállításra, ami több mint 25 százalékkal több az eredetileg tervezettnél. Az új filmekkel, sorozatokkal a külföldi nézőket akarják megcélozni, több mint 30 új nemzetközi programmal akarnak előállni. A Netflix már több mint 190 országban érhető el.