Szöul: biztos, hogy Észak-Korea likvidálta Kim Dzsong Un féltestvérét

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

Bizonyosnak tűnik, hogy az észak-koreai rezsim áll Kim Dzsong Un féltestvére, Kim Dzsong Nam meggyilkolása mögött - jelentette ki hétfőn Hvang Kjo Ahn dél-koreai miniszterelnök, ideiglenes államfő.


Hvang a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács központi bizottságának ülésén az észak-koreai diktátor féltestvérének meggyilkolását elfogadhatatlan, embertelen bűncselekménynek nevezte, s utasítást adott, hogy Dél-Korea nemzetközi partnereivel együttműködve vonja felelősségre Phenjant ezért a "terrorcselekményért".

Kim Dzsong Namot, aki a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fia volt, egy hete gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő valamilyen mérgező folyadékot fújt az arcába. Egyikük azt vallotta, azt hitte, kandi kamerás beugratásba vonták be. A gyilkossággal összefüggésben egy észak-koreai férfit is őrizetbe vettek Malajziában. A helyi hatóságok szerint négy észak-koreai gyanúsított még a gyilkosság napján elmenekült az országból, s visszatértek Phenjanba.

„Ez világosan bizonyítja, hogy mennyire könyörtelen és felelőtlen az észak-koreai rezsim, amely bármire képes, hogy megtartsa hatalmát" - jelentette ki Hvang Kjo Ahn.

Az ideiglenesen az államfői feladatokat is ellátó miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Phenjan dél-koreaiak ellen is megkísérelhet terrortámadást elkövetni.