Sótlanabb kenyerek jöhetnek a készülő új szabályozással

Fotó: Robert Harding Heritage / David Hughes

-

Alacsonyabb só- és magasabb rosttartalmat ír elő az agrártárca tervezete, amely új kenyérfajtákat is bevezet a rendszerbe.


Módosítaná a kenyerekre vonatkozó szabályokat a agrárminiszter új rendelettervezete. Az új szabályok a már szabályozott kenyérfajták összetételét (például a rozsos kenyér minimális rozstartalmát) pontosítja, emellett új kenyérfajták (például tönkölykenyér) elkészítési szabályait is meghatározza, és ezeket beemeli a Magyar Élelmiszerkönyvbe.


„A Magyar Élelmiszerkönyvben már szabályozott kenyértípusok mellett egyre nagyobb számban jelentek meg új összetételű termékek a piacon. A korszerű táplálkozástudomány eredményei alátámasztják a magas rosttartalmú és alacsony sótartalmú termékek szükségességét és jelentőségét” – derül ki a rendelettervezet indoklásából (zip). Emellett az agrártárca szerint az új szabályok – ha életbe lépnek – a megnevezéseken keresztül is tájékoztatják a vásárlókat a minőségről és a beltartalmi értékekről.


Az új tervezet türelmi időt is megszab: az előírásoknak nem megfelelő kenyereket fél év alatt lényegében kitiltja a piacról. Az új szabályok érvénybelépése után ugyanis hat hónapig gyárthatóak olyan kenyerek, amelyek nem tesznek eleget az új előírásoknak. A kenyérrendeletről szóló előterjesztés hangsúlyozza, hogy csak tervezetről van szó, az erről szóló egyeztetés folyamatban van, és a végleges szabályozás eltérhet a most közzétett szabályoktól.


Lényegesebb pontok

  • A rendelettervezet a fehér és félbarna kenyerekre vonatkozó szabályokat úgy módosítja, hogy elkészítésükhöz az eddig előírt lisztek (a fehér kenyérnél BL80, a félbarnánál BL112 és RL90) mellett maximum 1 százalékban más lisztet is fel lehet használni, ha adalékanyag hordozójaként kerül a termékbe.
  • A tervezet az Élelmiszerkönyvben eddig is szereplő kenyérfélékre (fehér, félbarna, rozs- és rozsos, a többgabonás stb.) vonatkozó több szabályt részben módosít. Emellett meghatározza az Élelmiszerkönyvbe újonnan bekerülő kenyerek, például a Graham-, a teljes kiőrlésű, a tönköly-, a kukoricás kenyér tartalmát és elkészítési módját.
  • A kenyerek sótartalmának csökkentését írná elő a tervezet. Jelenleg minimum 1,5, maximum 2,8 százalékos lehet a sótartalom, a tervezet szerint 2017. július 1-jétől 1,3–2,5, 2018-tól pedig 1,3–2,35 százalékra csökken a sótartalom.
  • A jelenlegi szabályok (pdf) például a rozsos kenyérnél megengedték, hogy mindössze 15,1 százalékos legyen a rozsliszttartalom, az új szabályok azonban minimum 30 százalékot írnak elő. A rozskenyérnél pedig a jelenlegi szabály minimum 40 százalékos rozslisztarányt ír elő, amit a tervezet 60 százalékra emel.


Az agrárminisztérium a kenyerek mellett a húsféléknél is módosítaná a szabályokat. Tavaly október végén jelent meg az a rendelettervezet, amely a korábbinál magasabb hústartalmat ír elő többek között a virsliknél, párizsiknál. Erről itt olvashat részletesen.