Sötét tinifilmek nyertek a Titanicon

Forrás: Titanic filmfesztivál

-


Péntek este kiosztották a ma befejeződő 23. Titanic filmfesztivál díjait. A zsűri idén Hrönn Marinósdóttirból, a reykjavíki filmfesztivál igazgatójából, Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan) rendezőből és Ujj Mészáros Károly (Liza, a rókatündér) rendezőből állt.


A Hullámtörők elnevezésű fődíjat a kanadai Philippe Lesage Démonok (Les démons) című filmje nyerte, amely egy Montreal külvárosában élő, tízéves kisfiúról szól, aki próbálja megérteni a felnőttek sokszor ijesztő és kegyetlen világát, miközben Montrealban vele egykorú fiúkat rabolnak el.

A zsűri indoklása szerint a film azzal érdemelte ki a díjat, hogy „a tartalom és a forma különleges egységét teremtette meg nagyon fegyelmezett, kifinomult és leegyszerűsített stílusban, finoman ábrázolva fiatal és túlérzékeny hősének fejlődéstörténetét, aki szembesülni kénytelen a felnőttek érthetetlen és frusztrált világával”.

A zsűri különdíjjal jutalmazta Lucile Hadzihalilovic Evolúció (Évolution) című filmjét, amely egy kisfiúról szól, aki egy olyan szigeten él, ahol csak nők és hozzá hasonló kisfiúk laknak. A srác érzi, hogy valami nincs rendjén, és megpróbálja kideríteni, milyen jövő várhat rá.

A zsűri azzal indokolta döntését, hogy „fájóan súlyos és időszerű mondanivalóját nagyon erős dramaturgiával és gyönyörűen fényképezett, kíméletlenül hatásos képekkel mesélte el” a film.