Ez volt a napfogyatkozás, viszlát 2021-ben

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

9:39-től 11:59-ig részleges napfogyatkozást lehetett megfigyelni Magyarországról. Percről percre tudósításunkból megtudhatja, mi minden történt közben az akadémiától az állatkertig, Spanyolországtól Izlandig.


17:26

Bordás Gábor


17:25

Ennyi volt

Bordás Gábor

Hivatalosan is vége a napfogyatkozásnak, legközelebb 2021. június 10-én lesz ilyen Magyarországon, de akkor csak a nap 40 százaléka fog eltűnni. Tudósításunkat ezzel lezárjuk, napsütéses, szép hétvégét kívánunk!


17:24

Szedlák Ádám Zoltán

És hogy lássanak egy teljes napfogyatkozást is máról: így nézett ki a Spitzbergákon


17:23

Berlini timelapse barkács eszközökkel rögzítve

Szedlák Ádám Zoltán


17:22

Videó Máltáról

Bordás Gábor


17:21

Még öt perc

Ostyáni János

napfogyatkozás, MTA


17:20

Szedlák Ádám Zoltán


17:19

Szedlák Ádám Zoltán


17:18

Ostyáni János

napfogyatkozás, Toulouse

Toulouse-ban többfős szemüveggel készültek az eseményre


17:17

Nincs itt semmi látnivaló

Rovó Attila

A Klauzál utcában nyoma sincs annak, hogy bármi szokatlan történne. A nap süt, az emberek intézik a dolgukat. Úgy tűnik, már csak a spéci eszközökkel felszerelt fanatikusok vannak játékban.


17:16

Szedlák Ádám Zoltán


17:15

Azték napistenek: ennél csak a közbeszerzés bonyolultabb

Szedlák Ádám Zoltán

A legtöbb ősi vallás viszonylag egyszerűen oldotta meg a napisten problémáját. Volt egy isten, aki reggel kihajtott, lehetőleg lángoló szekérrel, az égre. Ezzel szemben a trükkös aztékoknak egész napisten-ligájuk volt. Kezdetben Tezcatlipocáé volt a munka, de Quetzalcoatl kitúrta, amire válaszul az első isten jaguárrá változva elpusztította a világot. A következő nekifutásra Tlaloc esőisten próbálkozott a feladattal, de Quetzalcoatl visszatért és tűzesővel pusztította el a világot. Ezután Chalchiuhtlicue, a jádeszoknyás istennőre - és amúgy a források és tavak istenére - jutott a sor, de az ő irányítása sem tartott sokáig, a világ pedig menetrendszerűen elpusztult a végére.

Na ezután már senki nem akarta a feladatot, úgyhogy rálőcsölték Tecciztecatlre a feladatot, tudván, hogy fel kell áldoznia magát. Ő berezelt, helyette Nanauatlből lett nap, mert ő bátrabb volt.

Emellett időnként Huitzilopochtli is beugrott segíteni, aki alapvetően háborús isten lett volna. És végül időnként beszállt a napisten-bizniszbe Ehecatl is.


17:14

Bordás Gábor

napfogyatkozás vége


17:13

"Hát én ezt nem veszem komolyan" - mondták az 1999-es teljes napfogyatkozásra

Szedlák Ádám Zoltán


17:12

Szedlák Ádám Zoltán

Málta, napfogyatkozás

Máltán ennyi látszott a napfogyatkozásból


17:11

Ezt biztos nem látták jönni

Szedlák Ádám Zoltán


17:10

Utoljára írunk vallásról, ígérem

Szedlák Ádám Zoltán

de a buddhisták szerint a napfogyatkozás alatt elkövetett tettek legalább százezerszeresen maximum pedig százmilliószorosan számítanak az ember karmájába. Itt pörgethet meg egy motor hajtotta imamalmot, amiről még videostream is van.


17:09

csalódott londoniak sorozatunkból

Bordás Gábor

london


17:08

az ember, aki nem tudott róla

Schultz Antal

A Rákóczi úton egy távol-keleti drogériában jártunk, az ott dolgozó távol-keleti nőnek el kellett magyarázni, miről van szó, aztán azt mondta, már érti, hogy miről beszélünk, de nem tudta, hogy napfogyatkozás van, és szemüveget sem árultak.


17:07

leléptek a norvégok

VS.hu

"Ez az egyike a legtisztább pillanatoknak. Nem nagyon volt szükségünk védelemre, mert a felhőréteg volt a legjobb szűrő. Voltak pillanatok, amikor felemeltük pár pillanatra a hegesztőüveget is, mert ritkult a felhőréteg. 10:48-kor volt a csúcs, így a kollégák nagy része azt boldogan megvárta a hidegben, ebben a percben felpillantottak még egyszer, majd el is hagyták a terepet. Megtörtént, aminek meg kellett történnie" - írja Norvégiából Ferenczi Edina.


17:06

Szedlák Ádám Zoltán

„Mózes kinyújtotta kezét az ég felé, és sűrű sötétség támadt egész Egyiptomban három napig. Az emberek nem látták egymást, és három napig senki sem tudott kimozdulni a helyéről.”

Régen napfogyatkozni is jobban tudtak. A kilencedik csapás háromnapos sötétség volt a Biblia szerint.


17:05

VS.hu

Norvégiában ezt látták


17:04

Öreg poén nem vén poén

Szedlák Ádám Zoltán


17:03

A csillagászt hidegen hagyja

Csatlós Hanna

Tudományos jelentőse nincsen egy ilyen napfogyatkozásnak, a csillagászok számára nem érdekes, viszont remek PR-esemény, amely ráirányítja az emberek figyelmét a csillagászatra – tudtuk meg Kiss Lázsló csillagásztól.


17:02

De sok angolt csalódás ért

Köves Pál


17:01

LINKA, Krakkóból

Bordás Gábor

"Van egy lengyel lány a szintünkön, aki hozott speciális üveget, most sorban mennek hozzá az emberek, hogy belepillanthassanak, nem hagyják dolgozni..."


17:00

Bordás Gábor

napfogyatkozás, Lengyelország


16:59

Liverpool címere, a Liver Bird a fogyó nappal

Köves Pál


16:58

Szedlák Ádám Zoltán

Orbán Viktor; JUNCKER, Jean-Claude; Györkös Péter

Orbán Viktor a napfogyatkozás helyett azt nézte, hogy Jean-Claude Juncker megint nem engedi el a kezét


16:57

És a haza fényre derül

Bordás Gábor

Már csak tíz százalékban van kitakarva a Nap, a Hold a bal felső sarkoknál távozik a képből.


16:56

Emberek, akik nem rémülnek meg a napfogyatkozástól

Szedlák Ádám Zoltán

Chronicles Of Riddick, The

Vin Diesel, a 2004-es Chronicles of Riddickben


16:55

Schultz Antal

A nap egyik hőse az az amatőr csillagász, aki a munkahelyéről meglógva a Madách tér sarkán tartott napfogyatkozás-nézést a tömegeknek a napszűrővel felszerelt saját távcsövével.


16:54

Miért, mit vártatok?

Csatlós Hanna

Egy csillagász az akadémiánál azzal próbálja felvidítani a csüggedőket, akik nagyobb sötétségben reménykedtek, hogy akkor sem lett volna látványos sötétség, ha a Hold akár 98 százalékban kitakarja a Napot. A Nap ugyanis nagyon erős, csak a teljes napfogyatkozás fojthatja belé igazán a fényt.


16:53

A holland királyi pár így nézte

Köves Pál


16:52

Schultz Antal

Városi tudósítónk szerint az optikák sem tartottak napfogyatkozás-néző szemüvegeket. Csak remélni lehet, hogy a következő, 2075-ös teljes magyarországi napfogyatkozásra jobban készülnek majd.


16:51

Ilyen volt Izlandon

Bordás Gábor

napfogyatkozás izland


11:04

De legalább ma nem kell éjszakázni

Bordás Gábor

A napfogyatkozás hatására Kósa kollégára rátörtek a 99-es emlékei, amikor éppen pincérként dolgozott egy balatonföldvári étteremben. „Egész nap mindenki lent volt a parton, így a pultot támasztottuk a tök üres étteremben, de utána betódultak a népek fogyasztani, így az egész éjszaka egy baromi nagy szívás volt.”


11:03

Köves Pál


11:02

Mire jó még a napfogyatkozás?

Szedlák Ádám Zoltán

A Mahābhārata indiai eposzban megénekelt háborút három, a történetben is megemlített napfogyatkozás alapján lehet évszámhoz kötni. Nagyjából.


11:01

A kecske és a napfogyatkozás

Dezse Balázs

napfogyatkozás


11:00

Rovó Attila

Ezt a képet a mandulászacskó védő hatása alatt keszitettem, sajnos itt is a szabadszemes megoldás volt a jobb mint a kamera, írja bécsi tudósítónk. "A legtöbb ember nem is figyelte de voltak egy páran, akik egy cd-vel a kezükben mászkáltak, vagy napszemüvegben. Professzionális szemüveget nem is láttam sehol, szóval kamu lehet, hogy mindet eladták", tette hozzá.


10:59

bécsből, zacskón át

VS.hu

napfogyatkozás


10:58

Mobiltelefonnal így láttuk

Köves Pál

napfogyatkozás


10:54

Köves Pál

„Ha nem tudnám, hogy van napfogyatkozás, lehet, hogy fel se tűnne.”

jelentette a szerkesztőség elé kiküldött kollégánk


10:53

Az Offspring a napfogyatkozásról

Szedlák Ádám Zoltán


10:52

A kecskéket azért ki lehet zökkenteni a feszült figyelemből

Dezse Balázs

Csak egy kis zoo-csemege kell hozzá, és máris nem olyan fontos a napfogyatkozás. Megkérdeztük az egyik állatkerti gondozót, ő tapasztal-e valami furcsát az állatokon a napfogyatkozás hatására, mire visszakérdezett: „Miért, napfogyatkozás van?”


10:51

Szedlák Ádám Zoltán

napfogyatkozás

Így nézték a csúcspontot


10:50

A Gellért-hegynél is sokan vannak

Bordás Gábor

Főleg a hegy déli oldalán. Sok a turista, a fotós, néhányan egészen komoly felszereléssel. A Szabadság-szobor előtti lépcsőn legalább százan ülnek.


10:49

Furcsa élmény

Rovó Attila

A város a napfogyatkozás csúcsán, 10.48-kor úgy nézett ki, mintha vékony felhők szűrték volna meg a napot, ami így a szokásosnál gyengébben sütött, viszont az ég teljesen tiszta volt. Disszonáns, kényelmetlen, furcsa élmény volt.


Szabad szemmel viszont továbbra sincs semmi értelme belenézni a Napba, mert semmi nem látszik abból, hogy a Hold kiharapott volna egy szeletet belőle, cserébe megint megvakultam kicsit.


10:45

Közel a csúcspont, most nézze a napot

Szedlák Ádám Zoltán


10:44

Megtelt az Akadémia előtti parkoló

Csatlós Hanna

Körülbelül 500-an vagyunk. Beszéltünk egy amatőr csillagásszal, aki már négy-öt teljes napfogyatkozást látott, és emlékeztetett arra, hogy Magyarországon legközelebb 2081-ben lesz teljes napfogyatkozás.


10:43

Eközben Izlandon

Bordás Gábor

Már csak vékony kifli a nap és sárgák a fények. Az idő is érezhetően lehűlt.


10:42

Napszemüveggate

Schultz Antal

A napszemüveg üzletekben tömegek próbáltak napfogyatkozás-néző szemüveget vásárolni, azok viszont nem tartanak ilyen eszközt - tudta meg városi tudósítónk. Igény pedig lenne a szemüvegre, a járókelők a Radnóti Színház 1999-es szemüvegeket előtúró kellékesét kérdezgetik, hogy hol vette az eszközöket.


10:41

Az állatok elbújtak, vagy feszülten figyelnek

Dezse Balázs

- írja állatkerti tudósítónk. Az általában a közönség előtt szunyókáló lajhárnak például színét sem látni, de és a többiek közül is a szokottnál sokkal többen húzodtak vissza a vackukba. Aki viszont kint maradt, az feszülten figyel, a pávát például simán meg lehetett simogatni, oda se bagózott. Hatalmas csend és szürreális hangulat telepedett az állatkertre.


10:40

Címünkkel ellentétben nem lett sötét

Csatlós Hanna

Szűrtebb lett a fény, érezhetően hűvösebb az idő, viszont lámpát azért nem kell gyújtani - jelentette tudósítónk az Akadémiától.


10:39

Bordás Gábor

napfogyatkozás, állatkert


10:38

Nézzük az M1-et, de minek?

Rovó Attila

A nemzeti hírtévének nem hír, hogy napfogyatkozás van, viszont aki a virtuálisvalóságról akar összeállítást nézni, mindenképp kapcsoljon oda! Frissítés - vége az összeállításnak, most egy közlekedési balesethez kapcsolnak élőben. Frissítés2 - alul a képernyőn hírcsíkban ott fut, hogy napfogyatkozás van. Frissítés3 - Bréking! - mégis van napfogyatkozás, Szegedet kapcsolták élőben. Mindent visszavonunk.


10:37

Szedlák Ádám Zoltán

Ha esetleg beszél norvégül (legyünk pontosak, vagy bokmal vagy nynorsk) akkor itt olvashat egy remek svalbardi élő tudósítást a teljes napfogyatkozásról. Adnak videót is. Ott tényleg sötét van.


10:36

Ostyáni János

napfogyatkozás, MTA, Lyukkamera, tésztaszűrő

Tésztaszűrővel is látható


10:35

Szedlák Ádám Zoltán

A spanyolországi Marbellán semmi sem látszik a felhők miatt - írta helyi tudósítónk


10:33

Norvégia két részre szakadt

Rovó Attila

"Nálunk felhős minden. Néha egy-egy pillanatra van esély látni a napfogyatkozást, mert két felhő között kikandikál. Hegesztőszemüvegekkel fel vagyunk szerelkezve. Az irodában két típusú ember van most: az egyik, aki nem is tud róla, és bele van mélyedve a munkába, meetingbe, a másik aki csak kifelé bámul, cikkeket olvas a napfogyatkozásról és fel-alá mászkál.

Egy alkalom, amikor együtt lehetünk izgatottak és kellemesen eltölthetjük az időt a semmit csinálva, legálisan, munkaidőben. Az én meetingemet például későbbre tették, hogy nyugodtan tudjam nézni a napfogyatkozást, persze ha lesz még felhőmentes pillanat" - jelentette Norvégiából, Kristiansandból, Ferenczi Edina.


10:30

Schultz Antal

Városi tudósítónk a Nyugati pályaudvar utasai és az ott dolgozó kalauzok között szinte teljes érdektelenséget tapasztalt. Egy kalauz ugyan bízott abban, hogy út közben a vonat ablakán keresztül - amely enyhén sötétített - rá tud nézni a napra. Közszolgálatilag figyelmeztettük, hogy sima sötétített üveggel vagy napszemüveggel veszélyes a megfogyatkozott napba nézni.


10:26

Szedlák Ádám Zoltán

napfogyatkozás, Magyar Tudományos Akadémia, MTA

Napszűrővel felszerelt távcsövön nézhető a jelenség az Akadémiánál (Páldi András fotója)


10:25

Süss fel nap, fényes nap

Csatlós Hanna

Jó sok óvodás van az akadémia előtt, főleg a napórakészítést élvezik.


10:23

Harminc százaléknál járunk

Bordás Gábor

napfogyatkozás, Magyar Tudományos Akadémia, MTA


10:21

riporteri tapasztalatok első kézből

Rovó Attila

Tettem egy próbát, és arra jutottam, hogy ha nem tudnám, hogy éppen napfogyatkozás van, szabad szemmel semmit nem vennék belőle észre. Süt a nap, a város verőfényes, amikor pedig felnéztem az égre, semmi különöset nem láttam, csak időlegesen megvakultam.


10:19

Szedlák Ádám Zoltán

Mark Twain Egy jenki Arthur király udvarában című regényében komoly szerephez jut a napfogyatkozás: a főhős emlékszik arra, hogy adott évben napfogyatkozás lesz, és ezt felhasználva hiteti el magáról, hogy varázsló. Soha ennyire jó alkalom nem volt még a regény újraolvasására.


10:17

Bár nagyon népszerű a Twitteren, ez egy 2012-es grafika, nem egy mai fotó

Szedlák Ádám Zoltán


10:15

Enervált madarak, bediliző macska

Dezse Balázs

Állatkerti tudósítónk szerint a madarak mintha bágyadtabbak lennének a szokásosnál, amúgy nem történik semmi különös. Az igazán szokatlan viselkedést reggel a saját macskáján tapasztalta, aki mintha csak az apokalipszis közeledne, az erkélytől legtávolabbi pontra, a fürdőszobába fészkelt be magát, és még virslivel sem lehetett előcsalogatni onnan. Márpedig ilyet sohasem csinált korábban. „Olyan, mintha megőrült volna” - állítja.


10:14

Ostyáni János

napfogyatkozás, München

Münchenben már ennyi elfogyott a napból


10:13

Előkerültek a tésztaszűrők

Csatlós Hanna

az Akadémiánál. A konyhai eszköz ugyanis ún. lyukkameraként használható, vagyis ki lehet vele vetíteni a nap képét egy papírra. De vannak itt profibb eszközök is, a hintatávcsővel a napfoltokat, a naptávcsővel pedig napkitöréseket lehet megfigyelni. Bele is néztünk mindkettőbe, a napfoltok úgy néznek ki, mintha anyajegyek lennének a Napon, a naptávcsővel pedig azt látjuk, mintha egy narancsból foszlányok nyaldosnának kifelé.


10:11

A NASA mindent megtesz az adatok rajongóiért. Van térkép is!

Szedlák Ádám Zoltán


10:04

Kummer János

napfogyatkozás, Lupa

A Lupa-szigeti révnél így nézik a napfogyatkozást


10:03

Szomorú spanyolok

Bordás Gábor

Változatlanul szakad az eső, és sajnos esély sincs rá, hogy kisüssön a Nap – jelenti Marbellán tartozkodó tudósítónk, Czibere Csilla.


10:02

Szedlák Ádám Zoltán

Sólarmyrking

így mondják feröeri nyelven a napfogyatkozást


10:00

Ezer éve elég para volt

Rovó Attila

1000-ben nem jött el a világvége, mint sokan várták, de 1033-ban (1000 plusz Krisztus!) újra fellángolt az őrület és a rettegés. Ráadásul napfogyatkozás volt Európában, úgyhogy sokan világvégét kiáltottak, öngyilkosok lettek, esetleg a családjukat lemészárolták.


09:59

Az állatok elveszíthetik a fonalat

Bordás Gábor

Mivel a teljes napfogyatkozás viszonylag rövid ideig – 7 perc 30 másodpercig – tart, nem könnyű megfigyelni, hogy mennyire zavarja össze az állatokat. A BBC ugyanakkor megjegyzi, hogy az állatok és a növények is reagálhatnak a sötétségre és a hőmérséklet csökkenésére. A virágok szirmai összecsukódnak, a madarak aludni térnek, mintha csak este lenne. A rovarok abbahagyják a repkedést, és éjjel aktív állatok, mint a denevérek és a baglyok elkezdenek feléledni. Most ugye nálunk nem lesz teljes napfogyatkozás, csak hatvan százalékos, de azért megnézzük majd, mennyire érdekli mindez az állatkert lakóit.


09:58

Schultz Antal

A Blaha Lujza téren tanácstalan magyar munkásokat és olasz turistákat talált tudósítónk. A két csoportban a páneurópai érzések mellett az volt a közös, hogy egyikük sem rendelkezett szemüveggel, és nem is tudták, honnan keríthetnének hirtelen. Tudósítónk egy magyar nyugdíjas párral is találkozott, ők az 1999-es teljes napfogyatkozás óta őrzött szemüvegükkel készülnek végignézni a jelenséget.


09:57

Bordás Gábor

Eltűnt a Nap jobb felső sarka!


09:56

Szedlák Ádám Zoltán


09:53

Halvérű izlandiak

Bordás Gábor

Izlandi tudósítóink, Csaba és Vera szerint a helyieket nemigen hozta lázba a dolog. Talán mert Izlandon egyébként is viszonylag gyakran van sötét.


09:52

Szedlák Ádám Zoltán

A Google egyszerre emlékeztet a tavasz első napjára és a napfogyatkozásra


09:50

Egy újabb lehetőség, hogy belerúgjunk a franciákba, gondolták a britek

Rovó Attila

A napfogyatkozást a francia szmog blokkolja majd - közölte tegnapi cikkében a Telegraph. Azt írják, a csatorna másik oldaláról érkező szennyezés London környékén is lehetetlenné teheti a megfigyelést.


09:49

Nem csak napfogyatkozás!

Vándor Éva

Ma tavaszi napéjegyenlőség is van, és szuperhold is lesz. Le se vesszük a szemünket az égről!


09:48

Itt pedig a Slooh obszervatórium szakkommentárjával nézheti a jelenséget

Szedlák Ádám Zoltán


09:47

Eközben Bécsben

Bordás Gábor

Bécsben gyönyörűen süt a nap, és már mindenki izgatott az irodában – írja Fesűs Nóra. Ma tanultam valami újat: SoFi szelfie - németül Sonnenfinsternisnek hívják a napfogyatkozást, mai célom ennek a szelfinek az elkészítése lesz. Speciális napszemüveget már sehol nem lehet kapni, de megtudtam, hogy kb. 4-10 eurót kértek értük.


09:46

Szedlák Ádám Zoltán


09:45

Még nem késő elindulni az MTA-hoz

Csatlós Hanna

Az Akadémia előtt körülbelül 200-an vannak, elsősorban diákok. Vannak ott előadások, távcsövek, az egyiknél kb. húszan állnak előttem. De már csak azért is érdemes idejönni, mert szemüveget is osztogatnak, igaz, csak kölcsönbe.


09:44

Tudja, de nem készült

Rovó Attila

A szerkesztőség előtt 1 fő megkérdezésével készült, nem reprezentatív közvéleménykutatásunk szerint az emberek jól tájékozottak, de nem készültek fel. "Napfogyatkozás? 9.39, ugye? Akkor már megy? De nem tudok belenézni, mert nincs nálam semmi" - mondta egy férfi.


09:43

Mindeközben Berlinben

Szedlák Ádám Zoltán


09:42

Megvan a napfogyatkozás első áldozata!

Szedlák Ádám Zoltán

Egy igazán lelkes, a jelenség megfigyeléséhez a Spitzbergákra utazó turistára támadó medve a mai esemény első halottja - adta hírül az Independent. A Jakub Moravec sátrát éléskamrának néző jegesmedvét lelőtték. A turista kisebb zúzódásokkal és karmolásokkal megúszta az incidenst.


09:41

Szedlák Ádám Zoltán

napfogyatkozás, jegesmedvetámadás

A Moravecre támadó jegesmedve egyáltalán nem fogja látni a napfogyatkozást


09:39

Szedlák Ádám Zoltán

napfogyatkozás, jegesmedvetámadás

Jakub Moravec a kórházból nézi majd a napfogyatkozást


09:39

Tökölyi Csaba képei Izlandról

Bordás Gábor

napfogyatkozás, Izland, Kirkjufell


09:38

Bordás Gábor

napfogyatkozás, Izland, Kirkjufell


09:37

Izlandi tudósítóink jelentik

Bordás Gábor

A Kirkjufell mellett szép tiszta az idő, kevés a felhő, hamarosan 30 km-re innentől próbáljuk nézni a napfogyatkozást, amely Izlandban 90 százalékos lesz.


09:32

Szedlák Ádám Zoltán