Sötét korszakát éli a sportág

Fotó: AFP / GREG BAKER

-

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, Sebastian Coe nyilatkozta ezt.


Az 59 éves brit sportvezető a BBC Rádiónak adott interjújában elmondta: sokk, düh és szomorúság lett úrrá rajta, miután megtudta, hogy az elnöki posztot 1999 és idén augusztus között betöltő 82 éves Lamine Diack ellen korrupció és pénzmosás gyanújával nyomoznak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség feljelentése nyomán. Úgy fogalmazott: a nyári megválasztása másnapján beindított belső vizsgálatok most felgyorsulnak. Céljuk a sportág megtisztítása, illetve megtépázott hírnevének helyreállítása, de ezek a folyamatok hosszú időt vesznek majd igénybe.


Diack ellen nyomoznak


„Ezek a sportágunk sötét napjai. A történtek elszántabbá tesznek, mint valaha. Célom, hogy újra megteremtsem az atlétika iránti bizalmat. Elhatároztam, hogy a kollégáimmal együtt újjáépítem és megújítom a sportágat, ez azonban eltart egy ideig” – magyarázta Coe.

A nemzetközi szövetség jelenlegi vezetője nyolc éven keresztül alelnökként tevékenykedett a szenegáli Lamine Diack elnöki időszakában, ennek ellenére az augusztusi megválasztása előtt hadüzenettel felérő nyilatkozatot tett a brit Sunday Times napilapban, illetve a német ARD televízióban. Most azt hangoztatta, hogy nem volt tudomása azokról a cselekményekről, amelyek ezen a héten kerültek napvilágra, de tudja, hogy őt is kritizálni fogják azzal a periódussal összefüggésben.
„Ha ezek a vádak igazolják, hogy rossz emberek manipulálták a rendszert, akkor nekünk a fékek és ellensúlyok rendszerének segítségével biztosítanunk kell, hogy ilyen rossz emberek a jövőben ne kerülhessenek pozícióba.


Elszámoltatható, felelős vezetésre van szükségünk

– fogalmazott. Coe fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ez a korrupciós botrány teljesen más, amint ami a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget sújtja.

„A sportágunk szempontjából nagyon rossz pillanatban történt mindez, de nem menthetjük fel magunkat. A sportolók és az edzők teljes generációjára szükségünk van, hogy becsületes és tiszta versenyzőkkel ismét a csúcsra érhessünk” – mondta Sebastian Coe.

Lamine Diack mellett egyelőre a fia, Papa Massata Diack, valamint további három sportvezető ellen zajlik vizsgálat, mert a gyanú szerint tudomásuk volt a Chicago Marathont háromszor megnyerő – de augusztusban három év két hónapra eltiltott és győzelmeitől megfosztott – orosz Lilija Sobukova doppingvétségéről, de eltitkolták azt, ezzel megsértették a szervezet etikai kódexét.