Sosem volt még ekkora balhé a MotoGP-ben

Fotó: AFP / MOHD RASFAN

-

Valentino Rossi úgy érzi, mocskos játékot űzött vele Marc Márquez a MotoGP vasárnapi futamán, és a versenybírók ítélete szerint még igaza is lehet ebben. Viszont Rossi kiejtette a versenyből az ellenfelét, amiért megbüntették, és azt mondja, miatta veszítheti el a vb-címet.


Valentino Rossi Jorge Lorenzóval harcol a MotoGP világbajnoki címéért. Az utolsó előtti futamot 11 pont előnnyel várta Rossi, ám a hétvégét felvezető csütörtöki sajtójátékoztatón kisebb bombát robbantott, mondván, a legutóbbi versenyen Marc Márquez csak őt akarta hátráltatni, hogy kicsikarja Lorenzo vb-címét. Rossi és Márquez kakaskodott kicsit az egyik edzésen is, majd a vasárnapi futamon óriásit csatáztak, egy ponton összeértek, Márquez elesett, és fel kellett adnia a futamot.Rossi beért harmadiknak, az előnye hét pontra olvadt a vébén, ám a zárófutamot az utolsó helyről kell majd kezdenie a versenybíróság büntetésének értelmében. A kilencszeres világbajnok nem ment el a dobogósok verseny utáni sajtótájékoztatójára, ám a MotoGP hivatalos oldalának azóta nyilatkozott.

„Egyértelműen látszik a felvételekből, főleg a helikopteresből, hogy nem akartam, hogy elessen – válaszolta Rossi a leszállt a vörös köd? kérdésre. – Azt akartam, hogy veszítsen egy kis időt, és menjen el a versenyvonalamról, mert ezúttal is a maga mocskos játékát űzte, még csúnyábban, ahogy az előző hétvégén. Amikor nagyon-nagyon szélesen fordultam, lelassítottam, és szinte megálltunk, ránéztem, és odaszóltam: B... meg, mi a f...-t csinálsz?”


Itt még Márquez elöl, Rossi üldözi


„Nem akartam kiütni, egyszerűen hozzáért a motorja a lábtartómhoz, és lecsúszott a lábam. A helikopteres felvételből jól látni, hogy amikor lecsúszott a lábam, Márquez már elesett – magyarázta Rossi. – Ezen kívül nem lehet csak úgy felrúgni egy MotoGP-gépet, túl nehéz ahhoz.”

Rossi igazságtalannak tartja a büntetését is, mert „így Márquez nyert! Teljesítette a küldetését, mert elveszítem a bajnokságot. Azért sem korrekt a büntetés, mert nem akartam szándékosan kiejteni a versenyből, csak reagáltam a viselkedésére. Számomra nem fair, amit csinál. Én csak harcolnék a vb-címért Jorgéval, aztán nyerjen a jobb.”Rossinál rákérdeztek, úgy gondolja-e, hogy véget ért a vb? „Még nincs lefutva, de a büntetés nagyon megnehezíti a dolgom, Márquez pedig örülhet.” Abban sem biztos, hogy megbánt-e bármit is: „Nem tudom. Nem akartam, hogy elessen, de valamit tennem kellett. Akkor már Jorge elhúzott tőlünk. Nem tudok többet mondani.”


Márquez még nem látott ilyet

Márquez persze másképp látja a balesetet: „Láttam, hogy néz rám vissza, és nagyon lassan megy. Vártam, mást nem tehettem, aztán a lábával megnyomta a fékkaromat, az első kerék beblokkolt, és elestem. Sokféle csatát és egyebet átéltem a karrierem során, de ilyet még soha, hogy egy ellenfelem kilök a lábával.”


Rossi vádjaira, mely szerint csak az ő vébéjét akarja tönkretenni, nem reagált egyértelműen Márquez, csak azt ismételgette, hogy az adott versenyben gondolkodott, ott akart minél jobb eredményt elérni, de a futam elején, teli tankkal még küszködött.


Rossi és Márquez az ominózus csütörtöki sajtótájékoztatón


Érdekes a versenybírók ítélete is. Mint Mike Webb versenyigazgató elmondta, meghallgatták mindkét versenyzőt, és azt találták, mindketten hibásak az ütközésben. Márquezt mégsem büntették meg, mert „nem kereste a kontaktust, vagyis nem szegett szabályt”, noha „idegesítette Rossit, aki reagált, szabálytalanul”.

A bírák álláspontja szerint Rossi túl szélesen ment bele a kanyarba, direkt ki akarta szorítani az ellenfelét, ezért ütköztek. Ezen túl Márquez azt mondta Webbnek, hogy a gumijai jó állapotban voltak, megengedhette magának a kemény versenyzést. Abban ugyanakkor, hogy „mindketten hibásak”, valamint Márquez „idegesítette Rossit” az is benne van, hogy a versenybírók elismerik: a spanyol valóban Rossi vb-címe ellen dolgozik, és nem biztos, hogy csak a saját versenyét futja.

Az idényzáró futam november nyolcadikán, Valenciában lesz. A versenybírák döntése ellen fellebbezett a Yamaha-csapat, ami viszont azért érdekes, mert Rossi egyetlen vb-ellenfele, Lorenzo szintén yamahás. A csapatvébé szempontjából nincs jelentősége a fellebbezésnek: a Yamaha már Malajzia előtt világbajnok lett.


A vb állása:
1. Valentino Rossi (Yamaha) 312
2. Jorge Lorenzo (Yamaha) 305
3. Marc Márquez (Honda) 222
4. Dani Pedrosa (Honda)190
5. Andrea Iannone (Ducati) 188

Pontazonosság esetén a több futamot nyert Lorenzo lesz a világbajnok. A győztes 25, a második 20, a harmadik 16, a negyedik 13, az ötödik 11 pontot kap, majd onnantól lefelé helyezésenként egy ponttal kevesebbet, vagyis a 15.-nek célba érő is kap egy pontot.