Sosem látott ciklon tarolta le a trópusi paradicsomot

Fotó: MTI/MTVA / GRAHAM CRUMB

-

A Pam nevű trópusi vihar 270 km/órás széllel csapott le Vanuatura, ahol egyelőre felmérni is nehéz a károkat. Az apró szigetekből álló ország nemzetközi segítséget kért, Ausztrália már jelezte, hogy kész kiküldeni egy csapatot.


Letarolta a Csendes-óceán déli részén található Vanuatu szigetcsoportot a Pam névre keresztelt trópusi ciklon – írja a BBC online kiadása. Segélyszervezetek szerint a helyzet válságos, mivel az ötös – legerősebb – fokozatú vihar „teljes pusztulást” hagyott maga után. ENSZ-ügynökségek eddig nyolc ember halálát erősítették meg, de az áldozatok száma több tucat is lehet. Az ország elnöke nemzetközi segítséget kért.

A fővárosban, a 47 ezer lakosú Port Vilában a házak megsemmisültek, „az emberek az utcákon várják a segítséget” – mondta a BBC-nek Tom Skirrow, a Save the Children nevű segélyszervezet munkatársa. Chloe Morrison, a World Vision vészhelyzeti kommunikációs munkatársa azt mondta: az utcákon mindenütt tetők darabjai és gyökerestül kitépett fák hevernek, az elektromos vezetékek leszakadtak.


Amatőr felvétel a viharkárokról


A fővárosnál is rosszabb lehet a helyzet a kisebb szigeteken, amelyekkel megszakadt a kommunikáció (a 267 ezer lakosú ország 65 szigetből áll), ott egész falvak pusztulhattak el a földcsuszamlások és a vihar által keltett árhullámok miatt. Egy meg nem erősített jelentés szerint 44 ember halt meg az észak-keleti Penama körzetében.

A Pam ciklon óránként 270 kilométeres sebességű széllel csapott le a Csendes-óceáni szigetekre. Korábban már jelentős károkat okozott Kiribatin és a Salamon-szigeteken is. Az Unicef ​​új-zélandi szervezete arra figyelmeztetett, hogy a Pam ciklon lehet a valaha tapasztalt legrosszabb időjárási katasztrófa a térségben. Az ausztrál külügyminiszter, Julie Bishop már bejelentette, hogy készek egy válságkezelő csapatot küldeni Vanuatura, ha szükséges.