Sosem bukott még ekkorát a Tesco

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Tavaly 7 milliárd font volt a brit hipermarketlánc vesztesége, annál is több, mint amennyit az elemzők vártak. Közép-Európában átszervezések jöhetnek, ami pedig kifejezetten a magyarországi kilátásokat illeti: a vasárnapi zárva tartás és a megemelt élelmiszer-felügyeleti adó sokat ronthat a profitabilitáson.


Történetének legrosszabb eredményét publikálta a brit hipermarketlánc: tavaly csaknem 7 milliárd font volt a vesztesége. Ekkora mínuszt még sohasem könyvelt el a cég.


A Financial Times szombaton még azt írta: a szerdán esedékes pénzügyi jelentésben akár ötmilliárd font veszteséget is bejelenthetnek. Ennél jóval több lett a hiány.

A Financial Times értesülései szerint a cég csaknem százéves történetének eddigi legrosszabb éves eredményében kulcsfontosságú tényező az ingatlanvagyon-értékben eszközölt leírás, amely a többtucatnyi bezárásra ítélt nagy-britanniai bolt, illetve a szintén többtucatnyi felhagyott üzletépítési nagyberuházás értékveszteségeit tükrözi.

A Tesco néhány hónapja munkába állt új vezérigazgatója, Dave Lewis teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég első lépésként bezárta 43 veszteséges nagy-britanniai üzletét, és törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését. A Tesco – amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal – rendkívül nehéz, visszaeső értékesítéssel, könyvelési botrányokkal és bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított pénzügyi évet tud maga mögött.


Így látják a magyar helyzetet

A jelentés a magyarországi problémákkal is foglalkozik. Mint írják, egész Közép-Európában nagy nyomás alatt van a Tesco, de Magyarországon az elmúlt időszak törvényi változásai, a vasárnapi zárva tartás és különösen az élelmiszer-felügyeleti díjak januári emelkedése lényeges hatással lesz a profitabilitásra.

A múlt hónapban a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák menedzsment jelentős átszervezéséről kezdett konzultációkat a Tesco, amelynek célja, hogy az országonként elkülönülő irányítás helyett egy regionális menedzsment jöjjön létre. Az átalakítástól a lehetséges szinergiák kihasználását remélik.

A magyarországi Tescók összesített éves árbevétele egyébként áfa nélkül számítva 569 milliárd forint volt a 2014. március 1-jétől 2015. február végéig tartó üzleti évben.

A Tesco korábbi problémáiról itt, a már elhatározott magyarországi boltbezárásokról itt írtunk.