Sors Tamás visszavonul

-

A riói lesz az utolsó paralimpiája.


A szerdán kezdődő riói nyári paralimpia után visszavonul Sors Tamás, az S9-es sérültségi kategóriában a 100 méter pillangón Pekingben és Londonban is aranyérmet nyert úszó – írja a Népszava. Sorsnak a riói a harmadik paralimpiája, az előző kettőn aranyérmes lett 100 méter pillangón, ezúttal is ez a fő száma. A 24 éves sportoló szerint már nem motiválják az edzések, úgy érzi, kiégett.

„Most készültem a legnyugodtabban, nem volt rajtam semmi nyomás. Igaz, az első, a pekingi előtt sem vártak tőlem semmit, hiszen tizenhét évesen utaztam oda, de akkor már világbajnok és világcsúcstartó voltam, tehát hiába nem mondta senki, hogy aranyat kell nyernem, azért tudtam, ebben reménykedik mindenki. Mivel utána négy évig nem győzött le senki 100 m pillangón, Londonban mindenki aranyat várt tőlem, az első nap versenyeztem, mást sem hallottam, csak azt, hogy első este már lesz paralimpiai bajnoki címünk, amit én szerzek meg. Ez hatalmas teher volt, úgy éreztem, mintha mázsás súlyokkal a lábaimon úsztam volna, szerencsére sikerült nyernem. Utána sokkal felszabadultabban tudtam folytatni a versenyzést, úgy éreztem, elkezdtek pörögni a lábaim” – idézte fel az előző paralimpiát Sors.

„Sokkal könnyebb most nekem, nincs rajtam semmi nyomás. London után nagyon kiégtem, hónapokig még az uszoda közelébe sem mentem, szükségem volt a pihenésre, feltöltődésre. Az is lehet, hogy tudat alatt nem akartam nyerni, bár ezen nem gondolkoztam. Ami biztos: most nincs rajtam semmilyen nyomás, változatlanul az élmezőnyhöz tartozom, de a győzelmi kényszer lekerült a vállamról. Jókedvűen, felszabadultan várom a riói versenyeket, élvezni akarom az úszást, nem kell már bizonyítanom senkinek” – mondta az úszó.

„Az oroszok kizárása miatt egy nagy riválisom nem indulhat 200 méter vegyesen, de nem gondolkozom az eredményeken. Természetesen szeretnék jól szerepelni, de nem akarok ezen rágódni, és nem is rágódom.

Ez az utolsó nagy versenyem, Rio után befejezem. Úgy érzem, sikerült a maximumot kihoznom magamból. Ha Rióban is nyerek érmeket, akkor a csúcson hagyom abba, ha nem lesz érmem, akkor az egy jelzés, hogy ideje befejeznem” – mondta Sors Tamás.