Sorra zárják be a dél-koreai iskolákat a MERS miatt

Fotó: Getty Images / Sean Gallup / Getty Images / Sean Gallup

-

A MERS-koronavírussal fertőzött betegek száma Dél-Koreában szerdára már elérte a harmincat, ketten bele is haltak a betegségbe.


Kétszázkilenc dél-koreai iskolában szünetelt szerdán tanítás a MERS-fertőzések felbukkanása miatt. Hvang Vu Jé szociális ügyekért és oktatásért felelős miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az iskolákban sokkal szigorúbb betegségmegelőzési intézkedéseket kell tenni, mint másutt.

A bezárt iskolák csaknem 90 százaléka a legveszélyeztetettebbnek tekintett Kjonggi tartományban van, ahol előfordultak az első megbetegedések. Földrajzilag ebben a tartományban fekszik a főváros, Szöul is, de külön közigazgatási egységet képez.


A MERS-vírus az angol Middle East Respiratory Syndrome, azaz Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes kezdőbetűiből kapta rövidítését. Köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz, és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. A betegek halálozási aránya magas, közel 40 százalékos, a kór ellen nincs védőoltás.


Dél-Koreába feltehetőleg egy 68 éves férfi hurcolta be, akinél május 20-án, két héttel az után diagnosztizálták a kórokozót, hogy visszatért közel-keleti útjáról. Járt Szaúd-Arábiában, ahol a legelterjedtebb a betegség.