Sorra romlanak el a hőkamerák a határon

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

A Magyar Nemzet rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy tavaly nyár óta huszonegy esetben, nagyjából 650 millió forint értékben kellett javítani a kamerákat.


A Magyar Nemzet azt írja, hogy nem működik több, az illegális határátlépők kiszűrésére szolgáló hőkamera. Az a cég pedig, amelyet nem nyilvános eljárásban kijelöltek a szervizelésre, nem győzi a munkát. A rendőrség a lapnak elárulta, hogy tavaly év eleje óta körülbelül 650 millió forintnyi megbízást adtak a cégnek, amely 31 ezer forintos órabérben dolgozik.


Az újság kereste a vállalatot, de lapzártáig nem reagáltak a megkeresésre. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtószolgálata pedig mindössze két hőkamera elromlását ismerte el.

Közölték azt is, hogy a Milipolt két évre bízták meg a 17 Zeiss típusú mobil, a négy darab – szintén Zeiss-féle – stabil és a hét darab Pro Patria mobil hőkamera javításával, karbantartásával. Mindhárom vállalkozási szerződésnél az eseti javítási munkadíj óránként bruttó 31 496 forint. A Magyar Nemzet kérdésére elárulták, hogy tavaly nyár óta már huszonegyszer kellett javítást kérniük, például a hőképalkotó berendezések elektronikai, mechanikai hibája, vagy az analóg képmegjelenítő, illetve rögzítőrendszer üzemzavara miatt.