Sorra mondanak le a brit választások vesztesei

Fotó: AFP / PAUL ELLIS

-

A liberális demokrata Clegg és a UKIP-es Farage után a munkáspárti Miliband is megtette a bejelentést. Közben David Cameron bejelentette, megvan a az abszolút többsége, 326 mandátuma a parlamentben, így nem kényszerül koalíciós kormányt alakítani.


Lemondott a Liberális Demokraták vezetői tisztségéről Nick Clegg, az előző konzervatív-liberális brit kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese, miután pártja katasztrofális veszteségeket szenvedett az előző napi parlamenti választásokon. A libdemek – a brit pártok közül a legtöbb szavazót vesztve – most csak 8 képviselői helyet szereztek, ami 47-tel kevesebb, mint előző eredményük.Farage is búcsúzik

Lemondott az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetői tisztségéről Nigel Farage, miután pártja – amelynek fő politikai programja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból – mindössze egy képviselői helyet szerzett a brit parlamenti választásokon. Farage maga nem is jutott be az alsóházba, és már korábban egyértelművé tette, hogy ha nem szerez képviselői mandátumot, távozik a UKIP éléről. A UKIP közben felvetette, hogy a választási rendszeren módosítani kellene. Nem csoda, hogy a győztes mindent visz elve nem tetszik a pártnak, amely a harmadik legtöbb voksot szerezve – ráadásul az előző választáshoz képest majdnem tíz százalékot javítva – is mindössze egyetlen mandátumhoz jutott.


Pártja plénuma előtt a Munkáspárt vezetője, Edward Miliband is bejelentette lemondását, a választás éjszakáját nehéznek és kiábrándítónak nevezte.


A Munkáspárt vezérkarából elvesztette képviselői mandátumát Ed Balls, a Labour árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje, aki Ed Miliband után a párt második legmagasabb rangú képviselője volt, valamint Jim Murphy, a Munkáspárt skóciai tagozatának vezetője. Nem jutott be az alsóházba Douglas Alexander, a párt eddigi árnyékkormányának külügyminiszter-jelöltje sem, akit a Skót Nemzeti Párt (SNP) 20 esztendős egyetemista jelöltje, Mhairi Black győzött le. Ezzel ő lett a brit parlament alsóházának 1667 óta legfiatalabb tagja.
Miliband a lemondását bejelentő beszédében egyenes utalást tett arra, hogy helyettesét, Harriet Harmant szeretné utódjaként a Munkáspárt vezetői tisztségében látni. Ha megválasztják, Harriet Harman lesz a Labour első női vezetője, bár ügyvezetőként korábban már ellátta ezt a tisztséget.


Így volt: a választás néhány másodpercbe sűrítve