Sorra buknak meg a kínai úszók

-

Hat kínai úszó akadt fenn a doppingvizsgálatokon tavaly augusztus vége óta. A Kínai Doppingellenes Ügynökség szerint – szemben a The Times brit lap beszámolójával – minden esetet jelentettek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA).


A kínai ügynökség igazgatóhelyettese, Csao Csien elmondta: augusztus végén és szeptember elején három úszó szervezetében mutattak ki klenbuterolt, büntetésüket pedig hamarosan nyilvánosságra hozzák. Idén januárban újabb három úszó mintájában találtak tiltott szert. Az ő esetükben folyik a vizsgálat. Neveket egyelőre nem közölt az igazgatóhelyettes.

„A kezdetek óta egyetlen pozitív doppingesetet sem tussoltunk el” – jegyezte meg Csao Csien, hozzátéve: a The Times meglehetősen homályosan fogalmazott, de nem igaz, hogy szerették volna eltitkolni az eseteket.

A brit lap egy névtelenséget kérő informátor jelentése alapján azt írta, hogy a következő hónapban esedékes nemzeti bajnokság előtt a kínai illetékesek el akarták kerülni a botrányt, ezért nem akarták jelenteni a doppingeseteket a WADA felé.

A The Times szerdán azt is állította, hogy az orosz úszók éveken keresztül szisztematikusan doppingoltak.

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!