Sorozatosak voltak a jogsértések az M4-es autópálya építésénél

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

Az ellenőrzés során alvállalkozóként bevont, panamai bejegyzésű társaságok is előkerültek.


Több visszaélésre is bukkantak a szakemberek az M4-es autópálya kivitelezése során. A Közbeszerzési Hatóság közleményéből kiderül, hogy a helyszíni ellenőrzéseket is magában foglaló, a számlák, a mögöttük álló teljesítések, a feladatban részt vevő gazdasági társaságok és az általuk elvégzett munka, valamint a kifizetett összegekre vonatkozó vizsgálatok során az eddigieken felül újabb és súlyosabb visszaélésekre derült fény.


A Hatóság a számviteli fegyelem megsértése miatt tett feljelentésben a NAV-nál komplex adóvizsgálatot kezdeményezett.

Az ellenőrzés során – új elemként – alvállalkozóként bevont, panamai bejegyzésű társaságokra is fény derült, emiatt a Hatóság bejelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

A Hatóság hangsúlyozta, hogy az érintettek további vizsgálatokra számíthatnak: jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a Közbeszerzési
Döntőbizottságnál az M4 kivitelezésében részt vevő alvállalkozók alkalmassági igazolásaival összefüggésben, és ugyancsak jogorvoslati eljárást indítottak egy másik közbeszerzés esetében a szerződés módosításával járó közzételi kötelezettség elmulasztása miatti jogsértés orvoslására.