Sorozatban támadták az Iszlám Államot

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

19 légitámadást hajtott végre az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció Szíriában és Irakban az Iszlám Állam állásai ellen.


Az amerikai egyesített parancsnokság washingtoni bejelentése szerint a legnagyobb erejű csapásokat al-Haszaka városnál mérték, ahol elpusztították az IÁ kilenc hadállását, eltaláltak három bunkert és egy fegyverraktárt. Több célpont ellen támadtak Aleppó, Rakka és Deir ez-Zór közelében. Iraki területen is csapást mértek a koalíció gépei, kilenc helyszínen megsemmisítették az iszlám szélsőségesek taktikai egységeit, járműveit, harci felszereléseit.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szombati beszámolója szerint ezen a napon heves harcok folytak a dzsihadisták által két nappal korábban elfoglalt el-Karjatein városnál az Iszlám Állam fegyveresei és a szíriai hadsereg erői között.

Keresztény családok százai menekülnek a környékről - jelentette a londoni központú emigráns csoport.

El-Karjatein jelentőségét az adja, hogy az ókori virágzása idején Palmüraként ismert közép-szíriai városba, Tadmurba vezető út mentén fekszik, és ellenőrzése révén csapatokat, továbbá utánpótlást lehet eljuttatni a térségbe. A dzsihadisták május 21-én vonták felügyeletük alá Tadmurt, rátéve így a kezüket az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított műemlékekre is.