Soros válaszolt Netanjahu állításaira

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

Soros György a felelős, amiért izraeli civilek az afrikai menedékkérők kitelepítése ellen tiltakoznak – mondta Benjámin Netanjahu. Soros válaszolt, és hazugnak nevezte az izraeli miniszterelnök.


A kormányülésen Benjámin Netanjahu azt mondta, a január közepén kezdődött izraeli tiltakozáshullám mögött Soros György áll. Izraelben azt tervezik, hogy a szudáni és az eritreai menedékkérőket egy harmadik afrikai országba, állítólag Ruandába költöztetnék. A terv ellen írók, értelmiségiek, iskolaigazgatók, egyetemi és főiskolai oktatók, szociális munkások, holokauszt-túlélők, orvosok tiltakoztak. Az EL Al pilótáinak egy csoportja bejelentette, hogy nem hajlandó a repülőgépeken Afrikába szállítani őket.

Netanjahu azt monda: Barack Obama "kétmillió beszivárgót telepített ki, és senki se mondott semmit". A kormányfő Ofir Akunisz tudományügyi miniszter szavaira utalt, aki szerint külföldi kormányok próbálják megakadályozni az afrikaiak átköltöztetését.

Soros korábban támogatást adott a palesztinok emberi jogaiért küzdő izraeli civil szervezetnek, köztük a "Csendet megtörőket", a Becelem, a Jes Din ("Van ítélet"), és az al-Hak nevű csoportot. Az "Új izraeli alap" amerikai baloldali zsidó tömörülést is 873 500 dollárral segítette a 2002 és 2015 között – írta a The Jerusalem Post.

A tízes tévében Soros hazugságnak nevezte az izraeli kormányfő állítását. "Netanjahu hamis állításával ellentétben nem támogatom a több ezer afrikai menedékkérő Izraelből történő kitelepítése elleni tiltakozást" – mondta. Soros azt mondta: mélyen hisz benne, hogy nem szabad a nemzetközi törvényeket és a menekültegyezményeket megszegve, erőszakkal visszaküldeni a menedékkérőket oda, ahol üldözhetik vagy megölhetik őket.