Soros szerint nehéz lesz Orbánt leváltani

-

Soros György üzletember hosszú interjút adott egy német lapnak, amelyben a magyar és a lengyel helyzetről is beszélt. A „módosított változatot” a Figyelő Online közölte.


Soros György szerint Kelet-Európában azért fogadják annyira nagy ellenszenvvel a menekülteket, mert a világnak ezen a részén a nyitott társadalom nem rendelkezik erős gyökerekkel, Orbán Viktor miniszterelnök az általa vallott magyar és keresztény identitás alapelveit helyezi előtérbe. Az üzletember a Wirtschaftswoche című német magazinnak - a Figyelő Online-on megjelent fordítás alapján - arról beszélt, rövid távon hatásos lehet a nemzeti identitást a vallással ötvözni, ráadásul Orbán ebben nincs is egyedül, a most hatalomra jutott lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczynski is hasonló irányvonalat követ. Bár szerinte Orbán intelligensebb politikus.


Noha a két ember különbözik, Soros György szerint az „általuk áhított rezsimek” hasonlítanak egymáshoz. Szerinte mindkét vezető arra törekszik, hogy kihasználja az etnikai és vallási nacionalizmust, az elzárkózást azért, hogy a hatalmukat állandósítsák.


Bizonyos értelemben azt a fajta színlelt demokráciát állítanák vissza, amely az I. és a II. világháború között Horthy Magyarországát és Piłsudski marsall Lengyelországát jellemezte

- mondta Soros György, hozzátéve, hogy hatalomra jutva elfoglalják a demokrácia fontos intézményeit, amelynek függetlennek kellene lenniük. Az üzletember úgy látja, mindkét miniszterelnököt nehéz lesz leváltani.