Soros szerint egy újabb gazdasági válság küszöbén állunk

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

Egyes fejlemények szerinte nagyon hasonlítanak arra, ami 2008-ban volt a válság kirobbanásakor.


A globális piacok egy válsággal néznek szemben, így a befektetőknek nagyon óvatosnak kell lenniük – mondta a magyar származású milliárdos, Soros György egy Srí Lankai gazdasági fórumon.


Kína azért küzd, hogy megtalálja az új növekedési modelljét, és a valutájának a leértékelődése problémákat okoz a világ többi részének is. A pozitív kamathoz való visszatérés komoly kihívás a fejlődő világnak, mondta Soros György, majd hozzátette, a jelenlegi környezet sok hasonlóságot mutat a 2008-assal.

A globális valuta-, tőzsde- és alapanyagpiacok tűz alá kerültek az év első hetében, amely a süllyedő kínai jüannal aggodalomra ad okot, és Kína gazdasága a beruházások és a gyártás felől a szolgáltatások és a fogyasztás felé tolódhat el. A globális részvénypiac már idáig is sokat süllyedt csak szerdáig, ennek főleg Ázsiára és Kínára van hatása, utóbbiban a héten már kétszer is fel kellett függeszteni a tőzsdét.

„Kínának jelentős korrekciós problémája van. Azt mondanám, hogy ez egyenlő egy válsággal. Ha megnézem a pénzügyi piacokat, akkor egy komoly kihívást látok, ami arra a válságra emlékeztet, amely 2008-ban kezdődött” – jelentette ki Soros a Bloomberg szerint.