Soros György miatt kell módosítani az alaptörvényt

Fotó: AFP / DANIEL ROLAND

-

Nem is a kvótákról, hanem az Európai Egyesült Államokról szólt az október másodikai népszavazás - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az alkotmánymódosítás vitájának kezdetén.


Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött hétfőn a parlamentben az alaptörvény hetedik módosításának vitája. A változtatást a kormányfő kezdeményezte az október másodikai, érvénytelen népszavazásra hivatkozva, amelyet azóta „új egység Magyarországért” elnevezéssel emleget a kormányoldal. Orbán a módosítás tízórás vitájának első felszólalójaként ugyancsak erre hivatkozott.

A miniszterelnök szerint politikai megosztottságon felülemelkedő döntést hoztak a választók. Úgy fogalmazott: „nem jobb vagy bal, egyszerűen magyar” ügyről van szó.

A kormányfő beszédében az alkotmányos identitásara hivatkozott ismét, amely szerinte a „jövő legfontosabb kérdése, Brüsszellel fennálló vitáink summázata”. Orbán kijelentette: „nemzetközi akcióba léptek azok, akik szerint nincs már szükség nemzetekre, akik szerint el kell tüntetni a határokat, akik európai szuperállamot akarnak nemzeti hagyományok és nyelvek nélkül.” Bár a kormányfő neveket nem említett, ezekkel a megállapításokkal a kormányoldal megszólalói Soros Györgyöt szokták illetni.

A vita kezdetén Orbán kijelentette: a népszavazás valódi tétje az volt, hogy a nemzetállamok Európáját vagy egy Európai Egyesült Államokat támogat-e Magyarország. Szerinte a választók az előbbire voksoltak a kvótareferendumon.