Soros: a jövő nem az uszítóké

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

A magyarországi Soros Alapítvány volt vezetőjére, Vásárhelyi Miklósra emlékezett az üzletember.


A száz éve született Vásárhelyi Miklósról, a Soros Alapítvány egykori vezetőjéről, a Nagy Imre-kormány sajtófőnökéről ír Soros György az Élet és irodalomban. A magyar származású üzletember, befektető Vásárhelyivel a 80-as évek közepén ismerkedett meg. Soros felidézi, hogy Vásárhelyi szembeszállt a német megszállókkal, a háború után fontos tisztségekbe került, de belátta, hogy egy hamis utópia hívévé és propagátorává szegődött. Tragikus tévedésével után szembeszegült a sztálinista párttal, és a fokozatosan forradalmárrá vált Nagy közeli munkatársa lett.

Soros szerint a magyar Soros Alapítvány akkor volt a legeredményesebb, amikor Vásárhelyi volt a vezetője. Ő indította el azokat a programokat, amiknek köszönhetően százak kaptak ösztöndíjat, megújult az egyetemi oktatás, modernizálódtak a kórházak, az egészségügy pedig ultrahang-, röntgen- és CT-berendezésekhez jutott.

Vásárhelyi nem szűk ideológia mentén döntött a támogatásról, ő az egész közösséget, a köz javát akarta szolgálni – írja Soros. Vásárhelyi nemcsak a katolikus Vigíliát, a Pannonhalmi Szemlét, a protestánsokat vagy a népi írókat támogatta, hanem olyanokat is, akik később ellene uszítottak.

A jövő nem az uszítóké: a gyűlölet nem közösséget, csak megkeseredett, egymásban is ellenséget látó, önmagukkal is békétlen embereket teremt. A gyűlölet szítása pedig veszélyes fegyver: egy idő után a gyűlölet mindig a gyűlöletkeltők ellen fordul. Gyűlöletből nem a jövő, csak hazug múlt építhető.

Nem innen vezet az út abba a jobb, igazabb, szabadabb, emberibb világba, amiért Vásárhelyi Miklós olyan sokszor, látszólag reménytelen helyzetben is, olyan sokat tett – írja Soros.